kathizisi-times-domatas

Την κατιούσα έχουν πάρει εν μέσω Αυγούστου και έντονου-κατά κοινή ομολογία- τουριστικού κινήματος οι τιμές στη ντόπια ντομάτα, το ντόπιο ντοματάκι βελανίδι, αλλά και το ντόπιο αγγούρι με τους παραγωγούς και τους φορείς τους να θεωρούν υπαίτιες κατά βάση τις εισαγωγές αθρόων ποσοτήτων από άλλες χώρες. Για παράδειγμα στη ντομάτα υπάρχουν πληροφορίες ότι οργιάζουν οι εισαγωγές από την Πολωνία. Την ίδια ώρα βέβαια οι τιμές που πληρώνει για τα προϊόντα αυτά στο σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής και πολύ περισσότερο στο μανάβικο, εξακολουθούν και παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα. Για παράδειγμα, στη ντομάτα οι τιμές στο ράφι σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ των Αθηνών κινούνται πέριξ των 2 ευρώ το κιλό…

Έπεσε ακόμα και η ντομάτα βελανίδι

Όπως εξηγεί ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή: «τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στην εγχώρια ντομάτα, ακόμα και το βελανίδι, αλλά και το αγγούρι δέχονται ισχυρές πιέσεις, όμως η μείωση δεν έχει ακόμα περάσει στο ράφι, κάτι που μάλλον θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι μάλλον έγιναν εισαγωγές. Η ντομάτα, πριν λίγες ημέρες έπαιζε στα 1,20 και 1,25 ευρώ το κιλό και το βελανίδι στα 2,70 με 2,80 ευρώ. Όμως εντός μικρού διαστήματος οι τιμές κατέρρευσαν. Μάλιστα στο αγγούρι οι παραγωγοί δεν πάνε πολύ προϊόν στα δημοπρατήρια και υπάρχει φόβος ότι θα μείνει στα αζήτητα. Με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει ούτε κατά διάννοια το κόστος».

Υπαίθρια ντομάτα στο χωριό Λόφος στο νομό Πιερίας καλλιεργεί ο κ. Νίκος Σάββας και μάλιστα φέτος, όπως μας αναφέρει έχει βάλει συνολικά 60.000 φυτά. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κάθετη πτώση τιμών παραγωγού. Έτσι, στη ντομάτα πλέον η τιμή δεν ξεπερνά τα 60 με 70 λεπτά το κιλό, ενώ πεσμένο είναι και το αγγούρι.

Πιεσμένες είναι οι τιμές των κηπευτικών και στην Αττική. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κατσαγώνης που καλλιεργεί ντομάτα υδροπονίας στην περιοχή του Μαραθώνα, μια ζώνη με σημαντική παράδοση και παρουσία στα κηπευτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή παραγωγού στη ντομάτα δεν ξεπερνά σήμερα στην πρώτη ποιότητα τα 80 λεπτά το κιλό, όταν μόλις λίγες ημέρες πριν ήταν στα 1,20 ευρώ το κιλό.

Μοναδική εξαίρεση η πιπεριά Φλωρίνης

Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη, την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αποτελεί η πιπεριά Φλωρίνης, που έχει πάει σε πολύ υψηλά επίπεδα και διατηρείται, όμως αυτό έχει εξήγηση, γιατί όπως λέει ο ίδιος υπάρχει προσβολή από ίωση στις καλλιέργειες της βόρειας Ελλάδας και ως εκ τούτου παρατηρείται έλλειψη ποσοτήτων στην αγορά. Σε έλλειψη που υπάρχει στην αγορά γενικότερα, αποδίδει την συγκράτηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα στην πιπεριά Φλωρίνης ο κ. Σάββας, ενώ δεν συμμερίζεται τα περί ιώσεων.

Μπίκας Αλέξανδρος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + 8 =