aftodioikisi

Άλλος ένας ενημερωτικός ιστότοπος υψηλής επισκεψιμότητας, πανελλήνιας εμβέλειας, η aftodioikisi.gr  αναδημοσιεύει σήμερα το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με την επίθεση που εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης στην  τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα των Κυθήρων Kythera.News.

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου.

Διαβάστε το κείμενο όπως το αναδημοσίευσε:

Κύθηρα: Δήμαρχος απειλεί δημοσιογράφο

Προσωπική επίθεση με μηνύματα στο κινητό, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, υπονοούμενα, υποδείξεις, μαθήματα δεοντολογίας και απειλές πάσης φύσεως εξαπέλυσε ο δημοτικός άρχοντας Κυθήρων εναντίον ενημερωτικής ιστοσελίδας του νησιού για μη αρεστό δημοσίευμα σχετικά με τα σκουπίδια.

Επίθεση στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα των Κυθήρων Kythera News εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με προσβλητικά και απειλητικά προσωπικά μηνύματα στο κινητό δημοσιογράφου, δημόσιες προσωπικές επιθέσεις, υπονοούμενα, υποδείξεις και μαθήματα δημοσιογραφίας, κατηγορίες για ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις και απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της μια τοπική εξουσία προκειμένου να φιμώσει την κριτική και τις αποκαλύψεις που δεν είναι της αρεσκείας της.

Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές ενώσεις αποτυπώνουν την καθίζηση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι δείκτες της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα να κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, στα Κύθηρα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία επιχείρηση στοχοποίησης και φίμωσης μιας δημοσιογραφικής φωνής που επιμένει στο δημοσιογραφικό καθήκον της σφαιρικής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης και του ελέγχου της τοπικής εξουσίας.

Αφορμή υπήρξε ρεπορτάζ του εκδότη και δημοσιογράφου της ιστοσελίδας, Ιππόλυτου Πρέκα, την περασμένη Δευτέρα, για την κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων στον μόλο του τουριστικού χωριού Αγία Πελαγία. Το ρεπορτάζ αναδείκνυε τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσίευε φωτογραφίες από την πρόχειρη τσιμέντωση του μόλου, μεταξύ των οποίων «μία φωτογραφία από το σημείο τις ημέρες του Πάσχα […] όπου διακρίνεται επίσης ότι ρυπαίνεται και μολύνεται το φυσικό περιβάλλον και ο αιγιαλός».

Παρέθετε επίσης ανάρτηση του δημάρχου που ενημέρωνε ότι οι φωτογραφίες ήταν παλιότερες και ότι δεν υπήρξε πρόβλημα κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, όταν διακόπηκε η αποκομιδή. Την επομένη, ο κ. Πρέκας αποκάλυψε ότι λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση δέχτηκε στο κινητό του μηνύματα από πρόσωπο που «με ανάρμοστο ύφος και θρασεία συμπεριφορά, μεταξύ έντονων και άκρως συκοφαντικών κατηγοριών προς εμέ, μου ανήγγειλε: “Ετοιμαστείτε για μήνυση…”. “Τέλος τα αστεία…”. “…Αυτό που κάνεις είναι συστηματικό ψέμα και παραπλάνηση. Αναλαμβάνει ο δικηγόρος πλέον. Τέλος”».

Ακολούθησε μια παραληρηματική ανάρτηση του δημάρχου, ο οποίος παραδεχόταν εμμέσως ότι αυτός ήταν ο αποστολέας, κάνοντας λόγο για «fake news, αυθαίρετες ερμηνείες και παραπλανητικές ειδήσεις», «ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες ότι δήθεν οι κάδοι […] προκαλούν “μόλυνση και ρύπανση του αιγιαλού”», ενώ επικαλούνταν νομολογία του Αρείου Πάγου ότι «η προειδοποίηση λήψης νομικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απειλή» και αμφισβητούσε αν «έχει νόμιμη δημοσιογραφική ιδιότητα» ο συντάκτης, νοσταλγώντας προφανώς περιόδους που ήταν κλειστό επάγγελμα η δημοσιογραφία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χαρχαλάκης και η παράταξή του επιχειρούν να μεταμφιέσουν τη δυσανεξία στην κριτική σε τάχα υπεράσπιση της αλήθειας.

Στις 21 Μαρτίου, απαντώντας σε δημοσίευμα του κ. Πρέκα που σχολίαζε τη συμπεριφορά του δημάρχου απέναντι σε τοπικό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι «ζει απομονωμένος από την κοινωνία […] και έχει εγκλωβιστεί στην επίπλαστη δημόσια σφαίρα του facebook», η δημοτική παράταξη του κ. Χαρχαλάκη προέβη σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, υποδεικνύοντάς του τι ερωτήσεις πρέπει να κάνει και σε ποιους προκειμένου να «γίνει αξιόπιστος και αντικείμενο δημόσιου διαλόγου» και ξεκαθαρίζοντας ότι «ως παράταξη δεν επιτρέπουμε στον κ. Πρέκα (και σε κανέναν άλλον) να επιτίθεται με τέτοιους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του δύο φορές εκλεγμένου δημάρχου […] Κανένας δεν έχρισε τον κ. Πρέκα γενικό σχολιαστή και τιμητή επί παντός επιστητού». Προφανώς η παράταξη αναγνωρίζει την ιδιότητα του σχολιαστή μόνο στα μέλη της ή στους δημοσιογράφους που συμπλέουν μαζί της.

Τη συμπαράστασή της στον δημοσιογράφο απέναντι σε «προσπάθειες στραγγαλισμού κάθε αντίθετης φωνής» εξέφρασε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Μένουμε εδώ», εγκαλώντας τον δήμαρχο για ιδιαίτερα αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά «που θυμίζει συμπεριφορές αυταρχικού ηγέτη “μπανανίας”». Για πρακτικές απαράδεκτες στη δημοκρατία, περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και προσπάθεια φίμωσης του Τύπου εγκαλεί τον δήμαρχο και η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο άνθρωπος».

Εν είδει απάντησης, ο κ. Χαρχαλάκης επιτέθηκε στη μείζονα αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για πολιτική εκμετάλλευση προκειμένου να μείνει «πολιτικά ζωντανή» και αναλώθηκε σε μαθήματα δημοσιογραφίας και ασύστατες υποδείξεις. Οπερ έδει δείξαι…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 − three =