Η Νότια Αφρική αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την Κυριακή, 07/02, ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο επρόκειτο να αρχίσει τις ερχόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, έπειτα από μελέτη που αποκαλύπτει την “περιορισμένη” αποτελεσματικότητά του κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Η μελέτη αυτή, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναφέρει ότι το βρετανικό εμβόλιο παρέχει “περιορισμένη προστασία από τις ήπιες μορφές της ασθένειας που οφείλονται στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, στους νεαρούς ενήλικες”.

“Είναι ένα προσωρινό πρόβλημα, πρέπει να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι να το επιλύσουμε”, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο κατά 22% όσον αφορά τις ήπιες μορφές του ιού. Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο κανένα αποτέλεσμα για τη δραστικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

Έχοντας μείνει πίσω στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών, η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα από τον ιό χώρα της ηπείρου με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 46.000 θανάτους, έλαβε την πρώτη της παράδοση με ένα εκατομμύριο εμβόλια τη Δευτέρα. Μια παράδοση 500.000 επιπλέον δόσεων αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται, στο σύνολό τους, για εμβόλια των AstraZeneca/Οξφόρδης που παρασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Αυτές οι πρώτες, προορίζονταν κατά προτεραιότητα για τα 1,2 εκατομμύρια μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

“Τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες, θα έχουμε τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Pfizer“, δήλωσε ο Μκίζε. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με άλλα εργαστήρια, συγκεκριμένα με τη Moderna και το ρωσικό εργαστήριο που παρασκευάζει το εμβόλιο Sputnik V, πρόσθεσε.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει δεσμεύσει 20 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/BioNTech.

Το 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρελήφθησαν από τη Νότια Αφρική και θα λήξουν τον Απρίλιο, θα φυλαχτούν έως ότου οι επιστήμονες δώσουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση τους, διευκρίνισε.

“Η δεύτερη γενιά του εμβολίου για την καταπολέμηση όλων των παραλλαγών του ιού, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να παραχθεί”, έχει ήδη προειδοποιήσει ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιδημιολόγος και συμπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική προβλέπει να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 67% του πληθυσμού έως το τέλος της χρονιάς, δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ενημέρωση για την Παροχή Πρώτων Βοηθειών στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα ενημερωτική...

Kythera Summer Edition 2026

Κυκλοφορεί η καλοκαιρινή, ελληνοαγγλική έκδοση της ανεξάρτητης πολιτιστικής εφημερίδας...

40ήμερο Μνημόσυνο Σταυρούλας Μπαμπούνη

Τελείται το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 και ώρα 09:30...

Ανασχηματισμός: Κώτσηρας, Μαρκόπουλος, Χατζηβασιλείου και Σούκουλη τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αλλαγές στο κυβερνητικό...

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας: Διάθεση τεμαχισμένης ξυλείας

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κάνει γνωστό...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img