giros-anatimiseon

Νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα αναμένεται να δουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των υπολοίπων καταστημάτων από τον Σεπτέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κύμα ακρίβειας δεν θα κοπάσει, όπως φαίνεται, ούτε τον επόμενο μήνα καθώς οι τιμοκατάλογοι που έχουν φτάσει στους λιανεμπόρους με τις νέες τιμές που ισχύουν από το φθινόπωρο, περιλαμβάνουν ανατιμήσεις και σε νέους κωδικούς προϊόντων.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο CNN Greece, πηγές της αγοράς που έχουν γνώση της εικόνας που επικρατεί, κάποιες επιχειρήσει απέστειλαν προς τα σούπερ μάρκετ ανατιμήσεις με ισχύ από τον Αύγουστο σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων και άλλες με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο σε διαφορετικά προϊόντα.

Για νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα σε προϊόντα τους έχουν εξάλλου «προετοιμάσει» τους καταναλωτές και στελέχη πολυεθνικών κολοσσών τροφίμων.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους θα διαμορφώσουν τις τελικές τιμές πώλησης στο ράφι. Τα περιθώρια ωστόσο ώστε να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις έχουν «στερέψει» όπως σημείωναν ήδη από τους προηγούμενους μήνες στελέχη τους, με αποτέλεσμα μέρος, τους να περνά στους καταναλωτές.

Για τους καταναλωτές βεβαίως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κατά την επίσκεψή τους στο σούπερ μάρκετ βλέπουν κάθε φορά τον λογαριασμό από το καλάθι να ανεβαίνει έτι περαιτέρω καθώς το ένα μετά το τα περισσότερα προϊόντα αυξάνονται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, όπως προκύπτει από της εταιρεία μετρήσεων IRI μειώνονται και οι προωθητικές ενέργειες και προσφορές από πλευράς των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι κατά 3,3 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι, κατά 1,9 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, κατά 1,2 μονάδες στην κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών και κατά 0,8 μονάδες στα τρόφιμα.

Οι νέες ανατιμήσεις

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στα τρόφιμα, έντονος παραμένει ο προβληματισμός σχετικά με τις τιμέ στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών.

Οι αυξήσεις που έχουν γίνει έως τώρα στα γαλακτοκομικά υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 15% ενώ αναμένονται και νέες από τον Σεπτέμβριο καθώς η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί. Σε αντίστοιχο ποσοστό έχουν αυξηθεί και οι τιμές στο κρέας με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις.

Μεταξύ άλλων, αυξήσεις στα ράφια αναμένονται και σε κατηγορίες οσπριών, δημητριακών, ζυμαρικών, αλκολούχων ποτών και χυμών, όπως και σε κάποια είδη σνακ.

Πέραν των τροφίμων, αυξήσεις αναμένονται και σε διάφορα είδη καθαρισμού, όπως καθαριστικά πιάτων και ρούχων αλλά και προσωπικής υγιεινής.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 5 =