nees-tainies

«Πιο πολύ από ποτέ» με τη Βίκι Κριπς και τον σταρ του γαλλικού κινηματογράφου Γκασπάρ Ουλιέλ (που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στις Άλπεις τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία μόλις 37 χρονών), στον τελευταίο του ρόλο, εκθαμβωτική Λεά Σεϊντού στην ταινία εποχής της Ίλντικο Ενιέντι «Η ιστορία της γυναίκας μου», Αντέλ Εξαρχόπουλος και μαζί Δάφνη Πατακιά στη μυστηριώδη ιστορία της Λεά Μισιούς «Οι πέντε διάβολοι», Νόα Μπάουμπακ μεταφέρει στο σινεμά τον «Λευκό Θόρυβο» του Ντον Ντελίλο, «Άγρια Νύχτα» (σε μία «Άγια Νύχτα») και «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «μια συναρπαστική, ρετρο-φουτουριστική ιστορία αγάπης», σύμφωνα με το Variety.

Οι έντεκα ταινίες που έρχονται στις αίθουσες από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Ησυχία 6-9

Ένας άντρας και μια γυναίκα, ο Άρης και η Άννα, συναντιούνται τυχαία σε μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη. Είναι οι μόνοι ξένοι σε μια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων της οι οποίοι έχουν χαθεί ξαφνικά και αδικαιολόγητα. Καθώς παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή και τις παράξενες τακτικές που έχουν επινοήσει αυτοί που έμειναν πίσω προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους Εξαφανισμένους, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται.

Τον σκηνοθέτη Χρήστο Πασσαλή τον πρωτογνωρίσαμε ως ηθοποιό στον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου, και ως σκηνοθέτη και σεναριογράφο στην ταινία Η Πόλη και η Πόλη που συνυπέγραψε με τον Σύλλα Τζουμέρκα.

Η Ησυχία 6-9, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα), απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Linea d’ Οmbra (Ιταλία), και πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, Επίσημη Πρώτη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου).

«H ταινία Ησυχία 6-9 περιγράφει έναν ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, έναν κόσμο που κάνει ησυχία προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με αυτούς που έχουν χαθεί και που είναι αδύνατον να ξεχάσει κανείς. Μια ταινία για την αδυναμία ή την αδυνατότητα να πεις Αντίο», όπως αναφέρει στο σημείωμα του ο Χρήστος Πασσαλής. Πρωταγωνιστούν Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Aποκλειστικά σε Άστορ (Αθήνα) και Παύλο Ζάννα (Θεσσαλονίκη).

Λευκός Θόρυβος

Οι προσπάθειες μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής, παλεύοντας παράλληλα με τα μυστήρια της αγάπης, του θανάτου και της πιθανότητας να ευτυχήσει κανείς σε έναν αβέβαιο κόσμο.

«O “Λευκός Θόρυβος” αναμετράται με την ιδέα του θανάτου -ο μόνος τρόπος να ζήσεις πραγματικά τη ζωή σου είναι να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται να τελειώσει», λέει ο σκηνοθέτης Νόα Μπάουμπακ. «Ο πατέρας μου μού έδωσε το βιβλίο όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Ήταν συγγραφέας και αγαπούσε τις ταινίες, οπότε το βιβλίο ήταν μια σύνθεση όσων των ενδιέφεραν. Εκείνος απεβίωσε το 2019 και όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο την ίδια χρονιά, επηρεάστηκα τρομερά από αυτό. Ο Ντον Ντελίλο [συγγραφέας του βιβλίου] μας παρουσιάζει όλες τις στρατηγικές και τις ρουτίνες που έχουμε ανακαλύψει για να αποδεχτούμε την αδιανόητη ιδέα του θανάτου και ύστερα ξετυλίγει αυτές τις άμυνες μας […] Είχα την αίσθηση πως οτιδήποτε και αν συνέβαινε στη χώρα, το βιβλίο θα έμοιαζε πως είναι γραμμένο για εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν το είχα ξαναδιαβάσει μετά την 9/11, στη διάρκεια των πρώτων ημερών του διαδικτύου ή όταν εξελέγη ο Τραμπ -κάπως έχει να πει πράγματα για αυτή τη χώρα που πάντοτε ήταν αλήθεια».

Παίζουν Άνταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουικ, Ντον Τσιντλ.

Οι πέντε διάβολοι

Η Βίκι, ένα παράξενο και μοναχικό κοριτσάκι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράξει όποιο άρωμα της αρέσει που μετά συλλέγει σε μια σειρά από βάζα με σχολαστικές ετικέτες. Έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της Τζοάν για την οποία τρέφει μια άγρια, υπερβολική αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα της μπαίνει στη ζωή τους, η Βίκυ αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές αναμνήσεις που την οδηγούν να ανακαλύψει τα μυστικά του χωριού, της οικογένειάς της, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της.

Γυρισμένη σε φιλμ, η νέα μυστηριώδης ταινία της Λεά Μισιούς μετά το διάσημο σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Ava, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες, στρέφει το βλέμμα στη μητρότητα και τα καταπιεσμένα συναισθήματα με φόντο ένα παραμυθένιο ορεινό χωρίο. Με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η ζωή της Αντέλ) και ένα αφοπλιστικό πρωτοεμφανιζόμενο μικρό κορίτσι (Σάλι Ντραμέ), οι Πέντε Διάβολοι ακροβατούν τολμηρά ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη για να αποκαλύψουν τα μυστικά μιας διαφορετικής οικογένειας.

Επίσης στο καστ, οι Δάφνη Πατακιά, Σουάλα Εματί, Μουσταφά Εμπένγκ, Σάλι Ντραμέ.

Πιο πολύ από ποτέ

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Βίκι Κριπς («Αόρατη Κλωστή», «Κορσάζ») και Γκασπάρ Ουλιέλ («Saint Laurent», «Οι Ατελείωτοι Αρραβώνες») σε μια συγκινητική ιστορία για το πώς μπορείς να γεμίσεις τη ζωή σου φως, ακόμη και πριν το τέλος. Η ζωή ενός ζευγαριού ταράζεται από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όταν η Ελέν ανακαλύπτει το μπλογκ ενός άντρα ο οποίος ζει στη Νορβηγία και μοιάζει να στέκεται πολύ καλύτερα απέναντι στο επικείμενο τέλος, αποφασίζει μετά από κάποιες διαδικτυακές συζητήσεις, να αφήσει τις επίπονες θεραπείες και να ταξιδέψει για να τον συναντήσει. Ο σύντροφός της όμως αδυνατεί να δει ψύχραιμα την απόφασή της. Σκηνοθεσία Εμιλί Ατέφ.

Επίσημη Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Άγρια Νύχτα

Μια ομάδα μισθοφόρων εισβάλει την παραμονή των Χριστουγέννων στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας και κρατούν ομήρους όλους όσοι βρίσκονται σ’ αυτή. Ωστόσο ουδείς είναι προετοιμασμένος για έναν μαχητή-έκπληξη: ο Άγιος Βασίλης τυγχάνει να βρίσκεται στη γειτονιά και πολύ σύντομα θα δείξει στους κακοποιούς ότι δεν είναι και τόσο άγιος.

«Το μόνο πράγμα που μου είπαν όταν μου έστειλαν το σενάριο ήταν ότι είναι σαν το Die Hard με τον Άγιο Βασίλη», είπε ο σκηνοθέτης Τόμι Γουίρκολα (Hansel & Gretel).

Με τους Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Τζον Λεγκουιζάμο, Καμ Τζιγκαντέτ, Άλεξ Χάσελ, Αλέξις Λάουντερ, Έντι Πάτερσον και Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο.

Στο σκοτάδι

Μία οικογένεια που ζει στο Κόσοβο μεταπολεμικά, η οποία προστατεύεται από το KFOR (Kosovo Force : οργάνωση για τη διατήρηση της ειρήνης, ελεγχόμενη από το ΝΑΤΟ) κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πέφτει το σκοτάδι βιώνει μια τρομακτική δοκιμασία. Τα μέλη της αγωνίζονται για να αποδείξουν πως ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος, να μη χάσουν τα λογικά τους και να παραμείνουν ζωντανά.

Ο Ντούσαν Μίλιτς εμπνέεται από το γράμμα μιας Σέρβας μαθήτριας που διαβάστηκε στη συνέλευση του ΟΗΕ και, πειραματιζόμενος με την υπόσχεση μιας ταινίας τρόμου, παραδίδει μια επίκαιρη αντιπολεμική αλληγορία.

Με τους Ντάνιτσα Κούρτσιτς, Σλάβο Στίμακ, Φλάβιο Παρέντι, Μιόνα Ιλοφ.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή Σερβίας, Δανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας και προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Η ιστορία της γυναίκας μου

Σε ένα παρισινό καφέ στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας σκληραγωγημένος Δανός καπετάνιος βάζει στοίχημα με έναν φίλο του ότι θα παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα δει να διαβαίνει την πόρτα. Ευτυχώς γι′ αυτόν, η γυναίκα είναι η εκθαμβωτική Λίζι. Δυστυχώς, όμως, ένας γάμος που ξεκινά σαν χαριτωμένο αστείο σύντομα μετατρέπεται σε μια συναισθηματικά επώδυνη καταβύθιση στη ζήλεια.

Με τους Λέα Σεϊντού (No Time To Die, Spectre), Γέιζ Νάμπερ, Λουί Γκαρέλ (Μικρές Κυρίες, Κατηγορώ).

Η νέα ταινία της βραβευμένης Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι («Η Ψυχή και το Σώμα») έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών.

R.M.N.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο Ματίας, αφού παραιτείται από την εργασία του στη Γερμανία, επιστρέφει στην πατρίδα του, ένα πολυεθνικό χωριό στην Τρανσυλβανία. Επιθυμεί να έχει περισσότερη συμμετοχή στην ανατροφή του γιου του Ρούντι, που για αρκετό καιρό είχε αναλάβει αποκλειστικά η μητέρα του Άνα, και έτσι το παιδί να ξεπεράσει τις φοβίες που τον ταλαιπωρούν. Επιπλέον ανησυχεί για τον ηλικιωμένο πατέρα του και ταυτόχρονα ανυπομονεί να δει την πρώην ερωμένη του Σίλα. Όταν μερικοί νέοι εργάτες προσλαμβάνονται στο εργοστάσιο που διοικεί η Σίλα, η ειρήνη στην κοινότητα διαταράσσεται.

Η νέα ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου («4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», «Πίσω από τους Λόφους», «Αποφοίτηση») συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Καραγκιόζης The Movie

Ο Διοικητής του χωριού αποφασίζει να διορίσει έναν δημόσιο γραμματέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να παραμελούν την εργασία τους για να εξυπηρετούν τους αναλφάβητους συμπολίτες τους στην γραπτή τους επικοινωνία. Ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση, ώσπου συναντά τον Καραγκιόζη που τον εντυπωσιάζει με τις γραμματικές γνώσεις που λέει πως έχει και η αναζήτηση λαμβάνει τέλος! Μετά από μια ξεκαρδιστική συνάντηση με τον Διοικητή, ο Καραγκιόζης γίνεται ο Γραμματικός του χωριού και πιάνει, γεμάτος όρεξη και άδειος γνώσεων, μολύβι και χαρτί.

Το πρώτο μεγάλου μήκους animation με ήρωα τον Καραγκιόζη. Την επιμέλεια της ταινίας έχει ο καραγκιοζοπαίκτης Αθως Δανέλλης. Το σενάριο βασίζεται στην ιστορία «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός». Σκηνοθεσία Άκης Καρράς, Χρήστος Λειβαδίτης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου.

Dragon Ball Super Super Hero

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία anime του franchise Dragon Ball Super, που βασίζεται στα manga του Ακίρα Τοριγιάμα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τετσούρο Κοντάμα. Ο Στρατός της Κόκκινης Κορδέλας από το παρελθόν του Γκόκου επιστρέφει με δύο νέα ανδροειδή.

Η πηγή των παρθένων

tainies-virgin-spring

Μια νεαρή κοπέλα με άδολη ψυχή, πηγαίνει μαζί με την ζηλιάρα, παγανίστρια και έγκυο υπηρέτριά της να παραδώσει κεριά στην εκκλησία, κάτι που σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, μόνο μια παρθένα μπορεί να κάνει. Όμως, ο ναός βρίσκεται αρκετά μακριά από το αγρόκτημα της οικογένειάς της, ο δρόμος της είναι μακρύς, και κάποια στιγμή συναντά τρία άτομα, που στην αρχή νομίζει πως είναι απλώς βοσκοί. Αν και η νεαρή μοιράζεται μαζί τους το φαγητό της, οι τρεις άντρες της επιτίθενται, την βιάζουν και την σκοτώνουν.

Οι δράστες ζητούν καταφύγιο αργότερα στη φάρμα όπου κατοικούν οι γονείς του κοριτσιού. Τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της, τους δέχονται το σπιτικό τους, μέχρι που ανακαλύπτουν το φρικώδες έγκλημα.

Η ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), που συντάραξε το κοινό -σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ είχε απαγορευτεί η προβολή της- με τους Μαξ φον Σίντοφ, Μπιργκίτα Βάλμπεργκ, Γκούνελ Λίντμπλομ, Μπιργκίτα Πέτερσον.

Προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ανδόρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 3 =