nikolaos-manolakos

Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, σε Ερώτηση, που κατέθεσε στις 24/06/2022 στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικηγορικών αμοιβών από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου Δικηγόροι, στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής Βοήθειας, διορίζονται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, δαπάνη του Δημοσίου, σε οικονομικά αδύναμους πολίτες, που χρειάζονται έννομη προστασία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μανωλάκος, οι φάκελοι που εκκρεμούν προς εκκαθάριση στο Τα.Χ.Δι.Κ. είναι χιλιάδες και η καθυστέρηση της εξόφλησης των αμοιβών των Δικηγόρων, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνει τα τρία έτη, γεγονός που αφενός θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Δικηγόρων, που, ήδη, έχουν πληγεί σοβαρά κατά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αφετέρου υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

                                 Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

   Πειραιάς,     24/06/2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό  Δικαιοσύνης

Θέμα:  «Θεσμός Νομικής Βοήθειας : Μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αμοιβών των Δικηγόρων από το Τα.Χ.Δι.Κ.»

 

κ. Υπουργέ

εδώ και αρκετά έτη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση και εξόφληση των οφειλομένων αμοιβών των Δικηγόρων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής βοήθειας.

Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή, σε αρκετές περιπτώσεις, υπερβαίνει τα τρία έτη και οι ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας στο Τα.Χ.Δι.Κ. ανέρχονται, ήδη,  σε χιλιάδες.

Προ μηνών, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο επιστολή, που σάς απέστειλε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία, σάς πρότεινε να συνδράμει στο έργο του Τα.Χ.Δι.Κ. με προσωπικό ή συνεργάτες των Δικηγορικών Συλλόγων, ώστε να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν η υφιστάμενη εκκρεμότητα των ανωτέρω φακέλων.

Παρά ταύτα, όμως, το πρόβλημα εξακολουθεί υφιστάμενο, γεγονός, που απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων Δικηγόρων, ιδιαίτερα όσων αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο υποθέσεις στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής Βοήθειας, οι οποίοι έχουν εκδώσει τα αντίστοιχα παραστατικά και έχουν ήδη  φορολογηθεί για αμοιβές, που, όμως, δεν έχουν εισπράξει. Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν υποστεί μεγάλη ζημία καθ’ όλη την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και ιδίως κατά το διάστημα της αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, εξαιτίας της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των δικηγορικών αμοιβών, υπονομεύεται σοβαρά ο ίδιος ο θεσμός της Νομικής Βοήθειας και  κατ’ επέκταση, τίθεται εν κινδύνω το κατοχυρωμένο με το άρθρο 20 του Συντάγματος, δικαίωμα των Πολιτών και δη των πλέον οικονομικά αδυνάμων, στην παροχή έννομης προστασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Με ποιο τρόπο προτίθεσθε να επιλύσετε το χρονίζον πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην εκκαθάριση των δικηγορικών αμοιβών για παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής βοήθειας από το Τα.Χ.Δι.Κ. και
  2. Σε πόσο χρόνο εκτιμάτε ότι είναι εφικτό να ομαλοποιηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και να αρχίσουν να καταβάλλονται κανονικά οι αμοιβές στους Δικηγόρους;

 

Ο Ερωτών

Νικόλαος Μανωλάκος

Βουλευτής Α’  Πειραιώς και Νήσων

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 2 =