idea-fotia-pagous

Αναρωτήθηκες ποτέ τι ερευνούσε το Ορουκ Ρεις, που δεν το ερευνούσε επειδή “είχε θόρυβο” πριν δύο χρόνια τέτοιες μέρες” ?

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν τόσος κόπος και θόρυβος για να ξαναανακαλύψει τα υποθαλάσσια όρη Αναξίμανδρος, νότια του Καστελόριζου και από τι είναι φτιαγμένα.

Θα μπορούσαν να αγοράσουν τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες από την ΝΑΣΑ, από τους δορυφόρους που χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό τεραστιων ποσοτήτων παγωμενου μεθανίου και στην θάλασσα της Κινας, και κάτω από τους πάγους της Αρκτικής ή στην Σιβηρία, αυτούς που πρόπερσι πήραν φωτιά και έκαψαν το 1/3 της.

Ακόμα πιο εύκολα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών του ΙΓΜΕ στην ίδια περιοχή (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα, Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008, ISSN: 1791-2210, Τόμος 2, Τεύχος 3) απ όπου και η σχετική φώτο εξόρυξης. Γνωστά πράγματα, ανακαλυφθεντα εδώ και 17 χρόνια, χωρίς να θέσουν τότε ζήτημα ιδιοκτησίας της περιοχής…

Τι είναι αυτό το παγωμένο πράμα?

Μεθάνιο, δηλαδή το γνωστό μας φυσικό αέριο, εγκλωβισμενου μέσα σε πάγο νερού εδώ και 250εκ χρόνια (τότε είχαν ξεπαγωσει απότομα λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με αποτελεσμα το Μεγάλο Θανατικό. Το 95% των εμβιων στην Γη πέθαναν ακαριαία από δηλητηρίαση).

Από αυτούς τους πάγους κινδυνεύουμε πάλι αν θερμανθεί και άλλο ο πλανήτης και όχι τόσο από την τροφή των φυτών, το διοξείδιο του άνθρακα. Βρέθηκε εκεί διαρρέοντας σιγά σιγά από τα υποκείμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη τους.

Η λογική λέει ότι όλο αυτός ο πάγος πρέπει να μαζευτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μετατραπεί σε κάτι άλλο, πριν μας αφανίσει! Ενα κυβικό μέτρο από αυτόν τον πάγο, όταν λιώσει, δίνει 60 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Στα όρη Αναξίμανδρος, αλλά και Νότια της Κρήτης και στα δυτικά της Ζακύνθου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμενου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής όλων των γνωστών και πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί!

Φυσικό αέριο ήδη εξορυγμενο φυσικά και παγωμένο, σε σχετικά μικρό βάθος και που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια. Τζάμπα πράμα δηλαδή.

Πως συλλέγεται;

Τρεις διαφορετικές διαδικασίες εξετάζονται ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ για την ανάκτηση του μεθανίου από τους παγωμένους υδρίτες:

• Με ζεστό νερό που αντλείται μέσα στο κοίτασμα του ένυδρου μεθανίου μέσω ενός πηγαδιού. Ψιλοχαζή μέθοδος, αλλά το ψάχνουν ακόμα…

•Με Αποσυμπίεση: Γίνονται γεωτρήσεις στα κοιτάσματα από πάνω απελευθερώνοντας την πίεση, όπως το τρύπημα του σωλήνα σε ένα λάστιχο ποδηλάτου. Με την πτώση της πίεσης οι υδρίτες διασπούνται αργά και το μεθάνιο απελευθερώνεται. Τεχνική που την έχουν αναπτύξει οι Κινέζοι πολύ, και τους την αντιγράφουν τώρα οι Γιαπωνέζοι για να λύσουν το οξύ ενεργειακό τους πρόβλημα μετά το ατύχημα στην Φουκουσιμα από τους λίγους υδριτες στην θάλασσα τους.

• Με ενέσεις με διοξείδιο του άνθρακα: Το μεθάνιο απελευθερώνεται από υδρίτες όταν εμποτισθουν με ένα άλλο αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει εύκολα το μεθάνιο και παίρνει την θέση του στον πάγο. Ο υδρίτης του διοξείδιο του άνθρακα είναι σημαντικά πιο σταθερός από τον υδρίτη μεθανίου. Η μέθοδος, λύνει δυο προβληματα: Δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, που ειναι το αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και δίνει καύσιμο μεθανιο/φυσικό αέριο χωρίς εξόρυξη. Μειώνοντας αυτό που είναι σε κατάσταση που μπορεί να ξαναδημιουργησει το επόμενο Μεγάλο Θανατικό.

Οι τεχνολογίες που απαιτούνται γι αυτήν την μέθοδο θέλουν όμως γύρω στα 8-10 χρόνια να ωριμάσουν. Εκτός αν πέσει περισσότερο χρήμα στο R&D και καμία καλύτερη ιδέα από αυτές που ερευνούν συστηματικά κυρίως Κινέζοι ερευνητές, και που ως συνήθως, στερούνται ανατρεπτικής φαντασίας…

Άρα ο “καλός μας γείτονας” δεν έψαχνε για να λύσει κανένα τρέχον ενεργειακό η οικονομικό του πρόβλημα. Γκριζάρισε την περιοχή για να την παζαρεψει διεκδικώντας παράλληλα 18 νησιά και όλη την Κύπρο θελωντας να καταργήσει την Συνθήκη της Λωζανης του 1923. Γνωρίζει πολύ καλά την αξία των πάγων εκεί κάτω.

Και αφού τα είπα όλα αυτά και ξελαφρωσα, θα ήθελα να θέσω το ερώτημα:

Ποιός νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί να μπει σε μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση αυτό το σημαντικό ενεργειακό μας απόθεμα διακινδυνευοντας τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Κύπρο με αυτούς που διατηρούν ακόμα στρατό Κατοχής πάνω της? Με τελικό αναμενόμενο αποτέλεσμα και το χάρισμα ενεργειακών αποθεμάτων στον τσαμπουκά του γείτονα? Στο τσακ τα γλυτώσαμε απο εκείνη την φραου Μερκελ, που προσπαθούσε να τους βάλει και αυτούς τους πάγους στο χέρι, και μέσα από μνημόνια, από το 2015, θα πρέπει τώρα να κάνουμε το ίδιο χαρίζοντας τους στον Ερντογάν και τον Πούτιν ξοπίσω του?

Καμία συνεκμετάλλευση αυτού του πλούτου δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία θέλει να τον παζαρεύει με κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι νεοφιλελε να τα υποθηκευσουν για τα παλιά και νέα χρέη που δημιούργησαν, που είναι όσο το 1/100 της τρέχουσας αξίας αυτών των πάγων!

Και απολύτως τίποτε δεν μας εμποδίζει να κάνουμε και κανένα ψηφιακό μέσο συναλλαγών αντικρυσμενα με ένα κλάσμα της αξίας αυτού του παγωμένου άσπρου χρυσού, για να χρηματοδοτήσουμε ενδογενώς την ανάπτυξη μας. Μέσα και σε αυτή και την ανάπτυξη πιο έξυπνων τεχνολογιών σκούπισματος αυτών των πάγων, πριν μας αφανίσουν.
Ουφ, τα είπα πάλι και ξελάφρωσα, όπως είπα και πιο πάνω!

Τι δεν καταλαβαίνεις?

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − two =