henryk-gorecki

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το κοινό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τρεις μουσικές βραδιές κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos.

Ειδικότερα, τη Μεγάλη Δευτέρα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τη Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων του Χένρικ Γκορέτσκι υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη στη μουσική παράσταση «Της Σιωπής ο Τόπος», ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos ερμηνεύουν συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 Το πρόγραμμα αναλυτικά: 

«Συμφωνία των θλιμμένων ασμάτων» του Χένρικ Γκορέτσκι 

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 20:30, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει την 3η Συμφωνία του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκορέτσκι. Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διευθύνει ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, γνωστό και ως «Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων». Μέσα από εξαίσια ποιητικά κείμενα που υμνούν την αγάπη, αποτυπώνουν τη θλίψη, θρηνούν τον θάνατο και εκθειάζουν την πίστη, το έργο θα αποδώσει μεταξύ άλλων τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.

Το πρώτο μέρος της συμφωνίας βασίζεται σε έναν πολωνικό ύμνο του 15ου αιώνα για τον θάνατο του Ιησού, ενώ το δεύτερο, στο σημείωμα μιας 18χρονης κοπέλας μέσα από το κελί της στην Γκεστάπο. Στο τρίτο μέρος ο συνθέτης αντλεί υλικό από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σιλεσίας. Στους στίχους του εν λόγω τραγουδιού, μια μητέρα αναζητά τον γιο της ο οποίος έχει σκοτωθεί στις εξεγέρσεις κατά των Γερμανών. Το απαιτητικό φωνητικό μέρος ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου. Στο ξεκίνημα της συναυλίας, θα ακουστεί το λυρικό έργο του Νέστορα Ταίηλορ «Ο δρόμος του Αρχάγγελου», ελεγεία για έγχορδα.

Εισιτήρια: 20 ευρώ (Ζώνη Α – γενική είσοδος), 15ευρώ (Ζώνη Β – γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο).

«Της Σιωπής ο Τόπος»: ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos ερμηνεύουν συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη 

Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενείται η μουσική παράσταση «Της Σιωπής ο Τόπος».  Τραγούδια και ορχηστρικά θέματα από το έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με τίτλο «Μεγάλες Ώρες» αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μια ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη.

Στο έργο που συνομιλεί μουσικά με Ανατολή και Δύση, κυριαρχεί η αναζήτηση και η αγωνία της πορείας του ανθρώπου προς το άγνωστο και τη λύτρωση. Στη δραματουργία περιλαμβάνονται ακόμη το ποίημα του Φρίντριχ Νίτσε «Εσένα τον ‘Αγνωστο Θεό», αλλά και κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αποσπάσματα από τη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη, «Το Αγγελόκρουσμα – Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παραγωγή του Ινστιτούτου ‘Αγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos, ερμηνευτές υψηλού καλλιτεχνικού αναστήματος, βάζουν τη δική τους ερμηνευτική σφραγίδα στις δύο αυτές ξεχωριστές βραδιές.

Εισιτήρια: 20 ευρώ (Ζώνη Α – γενική είσοδος), 15 ευρώ (Ζώνη Β – γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο).

Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις συναυλίες διαδικτυακά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Υπηρεσίες Εισιτηρίων). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/Cosmos και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 4 =