kyriakos-mitsotakis

Η κατακλυσμιαία επέλαση του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στη χώρα, έχει αναγκάσει σε αναδίπλωση την κυβέρνηση, αναφορικά με τον επικοινωνιακό χειρισμό της σταδιακής επανόδου, όπως αυτή έχει διαρρεύσει εσχάτως, ήδη από τις 22 του Μαρτίου.

Έτσι, πλέον στο κυβερνητικό λεξιλόγιο έχει ενταχθεί η φράση «βαλβίδες αποσυμπίεσης», προκειμένου να διοχετευτεί το μήνυμα προς την κοινωνία, ότι το επόμενο στάδιο δεν θα πρέπει να εμπεριέχει οποιαδήποτε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Στο Μαξίμου, αντιλαμβάνονται ότι έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία και επιπλέον αναγνωρίζουν ότι ορισμένα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ιδίως σε ότι είχε να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από νωρίς το απόγευμα. Θεωρούν όμως ότι η γενικότερη φιλοσοφία στα μέτρα των τελευταίων μηνών, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Επί της ουσίας, η αλλαγή πλεύσης συνιστά μια παραδοχή, στο ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν εφαρμόστηκε lockdown με την αυστηρή έννοια του όρου, και τα όποια μέτρα, είχαν να κάνουν με την αποφυγή των επαφών κοινωνικοποίησης, που μεταφράστηκε με το κλείσιμο εστίασης και λιανεμπορίου.

Οι βασικοί άξονες λοιπόν του σχεδίου της κυβέρνησης, όπως και το σκεπτικό της, δεν αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση τρία μέτρα θεωρούνται δεδομένα: Πρώτον ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Δεύτερον, ότι ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00. Τρίτον, ότι θα πάψει να ισχύει ο περιορισμός για μετακίνηση μόνο πεζή με τον κωδικό 6 και σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων με τον κωδικό 2.

Η κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη για λόγους οικονομικούς κυρίως να προχωρήσει στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Διαμηνύει δε, ότι αυτή τη φορά δεν θα κλείσουν ξανά, εκτιμώντας ότι εφόσον οι πολίτες δεν έχουν το άγχος να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους, θα τηρούνται πιο αποτελεσματικά τα μέτρα που θα εξακολουθούν να ισχύουν και θα αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σε δεύτερο χρόνο, τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει η εστίαση, καθώς όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης: “Τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας”.

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε όμως και ένα σχόλιο απολύτως δηλωτικό του σκεπτικού και των προθέσεων της κυβέρνησης: “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή”, είπε ειδικότερα, δείχνοντας ποια λογική έχει πλέον επικρατήσει.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 14 =