ποταμός κύθηρα

Στην αντεπίθεση περνάει ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Μαριάτος, μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της μελέτης ωρίμανσης για την ανάπλαση στον Ποταμό. Μια σύμβαση, που συνοδεύτηκε από ανακοίνωση του Δήμου, η οποία σχολιάζει με δηκτικό ύφος την πρώτη τοποθέτηση του κου Μαριάτου για την ανάπλαση του οικισμού.

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο αρχιτέκτονας χαρακτηρίζει την όλη φιλοσοφία του Δήμου, «πρότυπο παράκαμψης της επιστήμης και της τέχνης», από την στιγμή που, όπως λέει, έχει διενεργήσει πλείστα έργα χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ως όφειλε εκ της νομοθεσίας. Χαρακτηρίζει δε τα έργα που προκύπτουν από διαγωνισμό, «ποιοτικά» και αντικρούει τον ισχυρισμό της δημοτικής αρχής περί καθυστερήσεων σε αυτά, με το επιχείρημα ότι «υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης μόνο εφόσον υπάρχει σύμπλεγμα συμφερόντων που δεν θέλει τον διαγωνισμό.»

Όσον αφορά στις αιτιάσεις του Δήμου περί εμπλοκή του ιδίου σε απευθείας αναθέσεις κατά την περίοδο 2005-2008, αντιτείνει ότι «ο νόμος περι Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών ψηφίστηκε το 2011» και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε προγενέστερη περίοδο. Εξάλλου, όπως καταγγέλει, εκείνες οι μελέτες που είχε εκπονήσει για τον Δήμο Κυθήρων, κακοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκε να συμμετέχει σε προπαρασκευαστική επιτροπή για την αναγκαιότητα των διαγωνισμών.

Κλείνοντας, ο κος Μαριάτος παρουσιάζεται απογοητευμένος για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία, που θα μπορούσε να αναβαθμίσει ποιοτικά τον οικισμό του Ποταμού.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση του κου Μαριάτου:

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση για την έγκριση της Σύμβασης, μου δημιουργήθηκε η βεβαιότητα οτι τα περισσότερα μέλη της οικονομικής επιτροπής δεν συμβουλεύτηκαν κάποιον που να γνωρίζει για το θέμα. Καθώς στην προχτεσινή δημόσια παρέμβασή μου προσφέρθηκα να εξηγήσω τι ισχύει σε όποιον μου το ζητήσει, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια σημεία της ανακοίνωσης:

  • Δεσμεύτηκα οτι θα προσπαθήσω στο χωριό μου να εφαρμοστεί ο νόμος. Στην ανακοίνωση βλέπω τη διαφήμιση, αν όχι ενός προτύπου ανομίας, τουλάχιστον ενός προτύπου παράκαμψης της επιστήμης και της τέχνης: προς τι η υπερηφάνεια για μελέτες και έργα που ο δήμος μας και άλλα ΝΠΔΔ διενέργησαν χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ενώ όφειλαν; Εκ του αποτελέσματος; Ποιός μπορεί να νιώθει δικαιωμένος με το χάλι των δημοσίων έργων;
  • Η Ανάπλαση του κεντρικού δημόσιου χώρου του Ποταμού είναι εμβληματική περίπτωση αξιόλογου τεχνικού έργου, σύμφωνα με την επίσημη ελληνική γλώσσα. Στη διάρκεια της 3ετούς θητείας μου το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αρνήθηκε να εξετάσει κάθε μελέτη δημόσιου έργου εάν δεν συνοδευόταν από γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ περι μη ένταξης στα αξιόλογα τεχνικά έργα. Για να δούμε λοιπόν.
  • Έχω λάβει μέρος σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως μελετητής και ως κριτής και σε όποιον ενδιαφέρεται θα συνιστούσα να ψάξει για να διαπιστώσει πόσοι τέτοιοι διενεργούνται (όπως προσφάτως στα μέρη μας η Ανάπλαση της παραλίας της Νεάπολης). Από  το υψηλό επίπεδο των μελετών και την  αυξημένη ποιότητα των έργων που υλοποιούνται μέσω αυτής της οδού δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τους λόγους αποστροφής  της.
  • Υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης μόνο εφόσον υπάρχει σύμπλεγμα συμφερόντων που δεν θέλει τον διαγωνισμό. Επίσης μου κάνει εντύπωση το επιλεκτικό άγχος για τον χαμένο χρόνο, όταν από την ίδρυσή του έως σήμερα ο Δήμος αδιαφορεί για τις καθυστερήσεις, την ακύρωση οικοδομικών αδειών και την απώλεια εισοδήματος από το νησί.
  • Όσο για τον «κίνδυνο» μην τυχόν κερδίσει αλλοδαπός ή ξενομπασάρης, ας μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια, εμείς οι Αρχιτέκτονες δεν σκεφτόμαστε οτι μπορεί να χάσουμε την εργολαβία μέσα από τα χέρια μας. Καταθέτουμε τον κόπο και τη γνώση μας γνωρίζοντας οτι ένας στους είκοσι θα βραβευθεί. Η βέλτιση λύση είναι προς το δημόσιο συμφέρον, άρα και το δικό μας. Η καλή αρχιτεκτονική δεν έχει εθνικότητα, είμαστε ευγνώμονες για το έργο του Κόξμαν, τα αγγλικά σχολεία και γεφύρια, το γαλλικό Σηματωρείο.
  • Σύμφωνα με τον 2ο πίνακα της σύμβασης (που «διέλαθε» της ανακοινώσεως) ο αρχιτέκτονας θα λάβει απο το Δίκτυο μόνο 6.900 από τα συνολικά 28.514. Δεν διαφωνώ στο να αμοιφθεί το Δίκτυο, επιχείρηση με ανάγκη εσόδων είναι, αλλά δεν θα μπορούσε να ξοδευτούν για κάτι λιγότερο παρασιτικό; Όπως πχ να έστηναν τα τεύχη ενός διαγωνισμού ;
  • Αυτό που δεν γνωρίζει προφανώς ο συντάκτης της ανακοίνωσης είναι οτι ο νόμος περι Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών ψηφίστηκε το 2011 – ενώ τις μελέτες εκπόνησα για το Δήμο Κυθήρων μεταξύ 2005-2008, πριν δηλαδή υπάρξει η σημερινή υποχρέωση. Εξάλλου επρόκειτο για συμβάσεις χρόνου που αφορούσαν πρωτίστως Π.Μ.Α. και παρελκόμενα αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων (τεχνικά έργα).
  • Η εμπειρία από την κακοποίηση εκείνων των μελετών αναπλάσεων ήταν που με έκανε να συμμετέχω στην προπαρασκευαστική επιτροπή Γ3 του παραπάνω νόμου για την αναγκαιότητα των διαγωνισμών. Η δε τραγική ποιότητα εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ορίζει σαφώς οτι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση συμμετοχής του γραφείου μας σε αυτή τη διαδικασία ανάπλασης που τα μέλη της οικονομικής επιτροπής υπερψήφισαν.

Κλείνω με το πιο ουσιαστικό, την κατάθεση της απογοήτευσής μου για τον χαμένο για το χωριό μου χρόνο, καθώς μέσω του εξασφαλισμένου προγράμματος χρηματοδότησης θα μπορούσε πραγματικά να αρχίσει κάτι καλό για τον Ποταμό.

ΥΓ. Είναι ντροπή να ευτελίζεται έτσι ο τόπος μας, αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κοπτοραπτική στην ανακοίνωση, δυστυχώς τα συλλογικά μας όργανα θα διαβάσουν οτι ένας Δήμος με αντιδήμαρχο Αρχιτέκτονα θεωρεί τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού «παρελκυστική». Θα πρότεινα σε όποιον έγραψε την ανακοίνωση να δίνει την πρέπουσα σημασία στη γνώμη του έμπειρου συναδέλφου που προσπαθεί ανιδιοτελώς σε βάρος του επαγγελματικού του χρόνου να βοηθήσει το δήμο μας ώστε να μη τον δυσφημεί στους συναδέλφους αρχιτέκτονες.»

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + nineteen =