laiki-iatriki-kythira
Τσιριγωτισα περί το 1910 που γνώριζε πολλά απο τη λαϊκή ιατρική.

Η λαϊκή ιατρική στα Κύθηρα είναι μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού. Βασική πηγή είναι η λαϊκή παράδοση και γι αυτό αξίζει να ερευνηθεί.

Στη λαϊκή ιατρική ανήκουν και οι γητείες, τα ξόρκια, τα ιαματικά βότανα κ.α.

Κάποτε συγκεντρώνοντας σχετικό υλικό από παλαιούς ανθρώπους, κατέγραψα τις παρακάτω συνταγές, τις οποίες μεταφέρω όπως τις άκουσα διατυπωμένες στο Κυθηραϊκό ιδίωμα:

Η ΚΑΒΕΛΙΝΑ

«Μία βολά το φιοτσάκι μου το λίχνισε ο γάϊδαρος που εξιππάστη και έσπασε τη (γ)κεφάλη με τη γκρεμισταρέα. Ο πατέρας του που ελάλιε από πίσω το γάϊδαρο, έπιασε μάνι μάνι από χάμω μία καβελίνα του γαϊδάρου και την έβαλε απάνω στη βαρεματέα».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΟΛΑΔΟ

«Επααίνανε στη (μ)ποντικοφωλέα και πιάνανε τα αμάλλιαγα (μ)ποντικαλάκια και τα βουτούσανε σε ένα μπουκάλι με λάδι και κειά τ’ αφήνανε. Το (μ)ποντικόλαδο ήτανε φάρμακο. Μία βολά αλείψανε με το (μ)ποντικόλαδο τη δαγκαματέα από το σκύλο και έγειανε…»

ΞΥΡΑΦΙΣΜΑΤΑ

«’Αμα ένα παιδί εράνιαζε από συνάχι, ή ήτανε ποντιασμένο, λέγανε «τό ´πιασε το κατσιβωμένο του» και του ξυραφίζανε το (μ)πισινό, άμα ήτανε χασοφεγγαρία και ξεθύμαινε, διότι έβγαζε ένα σκούρο αίμα και ξαλάφρωνε το παιδί. ….»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − three =