foitites

Του Νικολάου-Ερνέστο Κουτραφούρη

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση -και όλος ο αστικός μηχανισμός της-, έχει εξαπολύσει μια σφοδρή επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης, και ειδικότερα των νεότερων, ηλικιακά, κομματιών της. Οι νέοι εμφανίζονται σαν τα παράσιτα της κοινωνίας, που είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Στα μνημονιακά χρόνια παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο, όπου οι νέοι παρουσιάζονταν ως μια μάζα ανίκανων τεμπέληδων που αδυνατούσαν να βρουν εργασία. Έτσι, οι κυβερνώντες δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, μιας και οι νέοι ήταν ατομικά υπεύθυνοι για την υψηλή ανεργία.

Ανάλογα σήμερα, με αφορμή την υγειονομική κρίση, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί και στοχοποιεί τους νέους, έτσι ώστε να καλύψει και να αποποιηθεί την δική της απραξία και ανευθυνότητα. Οι νέοι δηλαδή είναι απλά τα εξιλαστήρια θύματα της αντιδραστικής επίθεσης της κυβέρνησης εναντίων των λαϊκών μαζών, με πρόσχημα το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Ο Covid αποτελεί απλά το πρόσχημα για την φαλκίδευση, περιθωριοποίηση και αποκλεισμό της προοδευτικής, δημοκρατικής ιδεολογίας και δη των εκφραστών της, τους νέους.

Η νεολαία στην Ελλάδα, από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, συμπυκνώνει ένα κράμα επαναστατικών, ριζοσπαστικών φρονημάτων που αμφισβητούν την υφιστάμενη εξουσία και την καταπίεση της. Ονειρεύονται μια καλύτερη, διαφορετική, δικαιότερη κοινωνία και κοινωνική οργάνωση. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι καταλήψεις και τα συλλογικά τους όργανα είναι χώροι έκφρασης και καλλιέργειας αριστερών νοοτροπιών. Οι χώροι δραστηριοποίησης τους γίνονται κέντρα αμφισβήτησης και εναντίωσης απέναντι στο αστικό κράτος και στην ηγεμονία του. Αυτό είναι ένα γεγονός που καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποδεχτεί και να ανατρέψει.

Ένα παράδειγμα που υποστηρίζει τα λεγόμενα αυτά, είναι τα κλειστά επί 8 μήνες δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.. Το ολικό ‘’άνοιγμα’’ της κοινωνίας τον Μάιο, ήρθε σε αντιδιαστολή με την μηδενική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αντίθεση τα ιδιωτικά ΙΕΚ, επέστρεψαν στο φυσικό τους χώρο. Με άλλα λόγια, ο Covid χρησιμοποιήθηκε εργαλειακά για τον περιορισμό της ριζοσπαστικής δράσης των νέων μέσα στις σχολές τους.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της πρόσφερε ο Covid για να υλοποιήσει την ακροδεξια, αντιδραστική πολιτική της για τα λαϊκά στρώματα, και πιο συγκεκριμένα για την νεολαία. Οι νέοι είναι επικίνδυνοι μόνο για τους υποστηρικτές του υπάρχοντος τρόπου παραγωγής και κοινωνικών σχέσεων. Γι’ αυτό, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης είναι η οργάνωση και δράση των νεανικών κομματιών της εργατικής τάξης.

Νικόλαος-Ερνέστο Κουτραφούρης, Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο παν/μιο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =