Στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας τους, το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Δήμος Σπάρτης διοργανώνουν από το 2020 την επιτυχημένη σειρά διαδικτυακών ομιλιών Sparta Live! με σκοπό την προώθηση της ιστορίας, αρχαιολογίας και πρόσληψης της αρχαίας Σπάρτης και της Λακωνίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 7μμ., η σειρά Sparta Live! τίμησε τα Κύθηρα και φιλοξένησε την διαδικτυακή ομιλία του κ. Άρη Τσαραβόπουλου, αρχαιολόγου (ΥΠΠΟΑ), με θέμα «Κύθηρα και Λακωνία – Μια σχέση διαρκούς εξάρτησης».

Σύνοψη διαδικτυακής διάλεξης:

Η παρούσα ομιλία πραγματεύεται την ισχυρά εξαρτημένη σχέση του νησιού των Κυθήρων από τη Λακωνία κατά την αρχαιότητα. Πέρα του διοικητικού και οικονομικού τομέα, αυτή η εξάρτηση επεκτείνεται – όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες – και στον πολιτιστικό και ιδιαίτερα στον θρησκευτικό τομέα, παρά την αξιοσημείωτη συνέχιση της λατρείας της Αφροδίτης, η οποία φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της λατρείας της Μινωικής Μεγάλης Θεάς και της φοινικικής Αστάρτης. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια να εξηγηθεί για ποιο λόγο δεν σώζονται στις μέρες μας λείψανα του ιερού και του ναού της Αφροδίτης, που αναφέρει ο Παυσανίας στην Περιήγησή του τον 2ο αι. μ.Χ.

Το φωτογραφικό υλικό και οι ιδέες που παρουσιάζονται στο παρόν βίντεο αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του κου Άρη Τσαραβόπουλου και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρώς η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή όποια άλλη χρήση αυτής της παρουσίασης χωρίς την γραπτή έγκρισή του. Η διαδικτυακή σειρά Sparta Live! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου του Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × three =