Στασιμότητα στον χώρο της ενοικίασης ακινήτων βιώνουν τα Κύθηρα τα τελευταία χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές δυσκολεύονται να βρουν κατοικία για εκμίσθωση σε ετήσια βάση, οι δε ιδιοκτήτες προσανατολίζονται σε άλλες μορφές διάθεσης των καταλυμάτων τους.

Θρίαμβος για Airbnb, απροθυμία για ετήσια συμβόλαια

Σε επικοινωνία του Kythera.News με κτηματομεσιτικά γραφεία, κατέστη σαφές πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί εμφανίζονται απρόθυμοι να διαθέσουν την περιουσία τους προς ενοικίαση με το χρόνο. Επιπλέον, έχουν υπολογίσει πως η διάθεση μιας κατοικίας για ορισμένο χρονικό διάστημα κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής μέσα από την πλατφόρμα Airbnb, είναι περισσότερο συμφέρουσα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πελάτες τους.

Η δυνατότητα που παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε μια οικογένεια να οργανώσει ένα πλάνο διακοπών παρακάμπτοντας τα έξοδα σίτισης με τα οποία θα επιβαρυνόταν σε περίπτωση διαμονής σε ξενοδοχείο, την φέρνει αυτομάτως σε πρώτη προτεραιότητα για τον μέσο παραθεριστή. Το διαπιστώσαμε το φετινό καλοκαίρι στα Κύθηρα. Είδαμε δηλαδή το νησί να “βουλιάζει” από επισκέπτες, το χρήμα όμως να μην “κινείται” αναλόγως. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες που αποτελούν ανέκαθεν την πλειοψηφία των παραθεριστών στο Τσιρίγο, κινήθηκαν περιορισμένα σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω οικονομικής στενότητας (κρίση, κορονοϊός και ενεργειακή κρίση μας άγγιξαν σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τους ξένους) και επομένως ενίσχυσαν λιγότερο την τοπική οικονομία. Από την άλλη, το Airbnb έκανε θραύση. Οι οικογένειες έμεναν μέσα για μεγάλο διάστημα της ημέρας, έτρωγαν “στο σπίτι” και τον επιπλέον χρόνο, τον κατένειμαν σε επισκέψεις σε κοντινές παραλίες ή για καφέ στα θέρετρα του νησιού.

Με αυτά τα δεδομένα, τα Κύθηρα εμφανίζονται πλέον ως “άγονη γραμμή” για ετήσια ενοικιαστήρια στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του real estate.

Αναζητείται λύση

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, αγγίζει ιδιαίτερα συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δάσκαλοι-καθηγητές και γιατροί εμφανίζονται οι πλέον πληττόμενες εξ αυτών.

Μια λύση στο πρόβλημα φαντάζει η διάθεση κάποιων οικοπέδων από φορείς του νησιού, στα οποία θα μπορούσαν να χτιστούν ξενώνες για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που τόσο συμβάλλουν στην εκπαίδευση και την υγεία εντός της μικρής μας κοινότητας. Το κόστος διαμονής θα είναι προσιτό, οι φθορές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα κονδύλι για τα έξοδα συντήρησης στο οποίο θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι ενοικιαστές και θα ήταν δυνατή η λειτουργία ενός συστήματος επετηρίδας για τους εισερχόμενους, μιας και μιλάμε για άτομα του ίδιου κλάδου.

Στασιμότητα και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Καθοδικός παρουσιάζεται και ο δείκτης αγοραπωλησιών ακινήτων για το 2022 στο νησί των Κυθήρων, σε πλήρη αντιδιαστολή με το 2021 όπου η κίνηση ήταν σαφώς πιο “ζωηρή”. Σε αυτό συνέβαλαν, από τη μία η αύξηση κατά 30% τουλάχιστον στα οικοδομικά υλικά και από την άλλη η είσοδος στο νησί ξένων επενδυτών που συμπαρέσυραν τους ντόπιους επιχειρηματίες στο να ανεβάσουν τις τιμές σε ύψη “απαγορευτικά” για τον μέσο αγοραστή.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − twelve =