anergia

Σε 591.573 άτομα ανήλθε ο αριθμός των ανέργων, παρουσιάζοντας διπλή μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 19,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 12,4%, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2022 ήταν 13,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 15,8%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 2ο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός όσων ψάχνουν εργασία δείχνει να μειώνεται.

Παράλληλα, τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.293.133.

Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.083.769. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Γυναίκες και νέοι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Διπλή αύξηση στους απασχολούμενους

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.167.239 άτομα παρουσιάζοντας διπλή αύξηση, με άνοδο 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 6,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2022 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,3%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 7,9%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη (-4,3%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (9,7%). Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (43,2%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (19,8%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,3%) και οι επαγγελματίες (21,8%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (15,8%, 8,8% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και στους υπαλλήλους γραφείου (-4,0% και -1,5%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους επαγγελματίες (10,2% και 9,7%, αντίστοιχα) ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,6%).

Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A΄ τρίμηνο του 2011 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης (3) ενώ μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζεται αυξημένο κατά το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2011. Τέλος, το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 και αύξηση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − 15 =