hangover

Πόσες φορές σε μια βραδινή έξοδο, δεν καταναλώσαμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να ξυπνήσουμε με την αίσθηση του χανγκόβερ;

Αφυδάτωση, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, αδυναμία, αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, δυσκολία συγκέντρωσης,ευερεθιστότητα είναι μόνο μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του χανγκόβερ.

Προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί το χανγκόβερ, η διατροφολόγος Έλενα Σερδάρη μας υποδεικνύει τα τρόφιμα που θα μας προσφέρουν τις κατάλληλες βιταμίνες. Έτσι, θα ανακουφιστούμε άμεσα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν.

Αρχικά, υπάρχει τρόπος, ώστε την επόμενη μέρα να μην σηκωθούμε από το κρεβάτι με τόσο έντονα συμπτώματα. Την ημέρα που έχουμε προγραμματίσει μια έξοδο, στην οποία αναμένεται να καταναλώσουμε αρκετό αλκοόλ είναι σημαντικό να προσλάβουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Όσο πιο ενυδατωμένοι είμαστε, τόσο λιγότερα συμπτώματα θα εμφανιστούν την επόμενη μέρα.

Επιπλέον, δεν ξεκινάμε να πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι. Ορισμένες φορές, αν και νηστικοί, το μόνο που κάνουμε όλο το βράδυ είναι να πίνουμε. Σύμφωνα με την Έλενα Σερδάρη, αυτό, σε συνδυασμό με τα γαστρεντερικά υγρά, προξενεί ένα δυσάρεστο αίσθημα ναυτίας και εμετού. Προς αποφυγή του συγκεκριμένου ενδεχόμενου, η διατροφολόγος μας παροτρύνει πριν από την έξοδό μας, να έχουμε καταναλώσει έστω κάποιο σνακ.

Σημασία έχει να απολαύσουμε το ποτό μας

Όταν καταναλώνουμε γρήγορα το ένα ποτό πίσω απ′ το άλλο, ίσως καταλήξουμε να πίνουμε περισσότερο από όσο αντέχει ο οργανισμός μας, με συνέπεια το συκώτι μας να μην προλαβαίνει να μεταβολίσει όλο αυτό το αλκοόλ. Τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, το ξύπνημα μας θα συνοδεύεται από μια έντονη ζαλάδα.

Για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνει το συκώτι μας να μεταβολίσει τις ουσίες του ποτού, η Έλενα Σερδάρη μας παροτρύνει για κάθε ένα ποτό, να πίνουμε έστω μισό ποτήρι νερό. Η διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι με το να μπερδεύουμε τα ποτά, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ξυπνήσουμε ζαλισμένοι.

Τα do’s και τα don’ts στην μάχη κατά του χανγκόβερ

Το πολύ νερό, ο άφθονος φυσικός χυμός πορτοκάλι, το τσάι και τα ισοτονικά ποτά συγκαταλέγονται στα υγρά που ενδείκνυνται για την ημέρα που έπεται μιας έντονης νύχτας, γεμάτης χορό και αλκοόλ.

Και καθώς έχουμε ανάγκη από υγρά που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ενυδατωθεί επαρκώς, η καφεΐνη, τα αναψυκτικά και η παρακεταμόλη (ουσία που περιέχεται στα παυσίπονα) είναι στοιχεία που δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του χανγκόβερ.

Οι τροφές που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε άμεσα

Προκειμένου να συνέλθουμε από ένα δυνατό χανγκόβερ, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέηπφρουτ και τα λεμόνια είναι σύμμαχοί μας σε αυτό το στάδιο.

Επιπλέον, ζωικά προϊόντα πλούσια σε κυστεΐνη και ακετυλκυστεΐνη (αμινοξέα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της δομής πολλών πρωτεϊνών), όπως τα αυγά, το γάλα, και τα πουλερικά, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Α, όπως το γιαούρτι και τα προϊόντα ολικής άλεσης θα μας βοηθήσουν εξίσου.

Εάν αισθανόμαστε αδυναμία, τροφές πλούσιες σε Β6 και ψευδάργυρο, όπως τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας ή φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, με κυρίαρχα τις μπανάνες και τις ντομάτες, θα μας γεμίσουν ενέργεια.

Το ιδανικό γεύμα πριν την βραδινή έξοδο

Προτού βγούμε από το σπίτι, για να διασκεδάσουμε στο πάρτι, το κλαμπ ή τον εορτασμό ενός ευχάριστου γεγονότος προτιμούμε ένα ελαφρύ γεύμα, με επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, που θα επιβραδύνει την εκκένωση του στομαχιού και θα συμβάλει στην αποφυγή της υπογλυκαιμίας.

Προτάσεις για ελαφρά γεύματα πριν την έξοδο

  • Σε μια τορτίγια βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας τυρί Κότατζ ή τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά και μανιτάρια σωτέ.
  • Σε ένα σάντουιτς ή μια αραβική πίτα βάζουμε κοτόπουλο ή τόνο ή καπνιστό σολομό και μαρούλι.
  • Αλείφουμε κράκερς ολικής άλεσης με χούμους και προσθέτουμε λαχανικά.
  • Ετοιμάζουμε μια ομελέτα με γαλοπούλα, μανιτάρια και καλαμπόκι
  • Σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης, αλείφουμε 40γρ. αβοκάντο και ένα αυγό βραστό ή ποσέ

Και για το τέλος, μια φιλική συμβουλή από την Έλενα Σερδάρη:

Πίνουμε υπεύθυνα και πάνω από όλα, πίνουμε μέχρι το σημείο που περνάμε όμορφα, ούτε γουλιά παραπάνω.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + seven =