Συγκεκριμένος αριθμός πολιτών ανά Μονάδα Υγείας, ραντεβού και σειρά προτεραιότητας προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά της επιδημιολογικής εκδήλωσης Covid-19 του ιού SARS-CoV-2. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να τεθούν σε εφαρμογή τα παραπάνω, είναι η αγορά των απαραίτητων καταψύξεων για την συντήρηση του εμβολίου,  αφού τουλάχιστον το ένα από αυτά που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, πρέπει να διατηρείται στους -70C.

Ο αριθμός των κέντρων εμβολιασμού στην επικράτεια έχει ήδη καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας και έχει σχεδιαστεί με πληθυσμιακά κριτήρια. Οι συγκεκριμένες δε Μονάδες Υγείας που θα επωμιστούν το βάρος του όλου εγχειρήματος, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα, τόσο στους τομείς του προσωπικού όσο και του εξοπλισμού.

Η διαδικασία κατάψυξης του εμβολίου

Οι Υγειονομικές Περιφέρειες ανά την επικράτεια βρίσκονται επί “ποδός πολέμου” όσον αφορά το μείζον θέμα της διατήρησης των δόσεων του εμβολίου, καθώς τα πρωτόκολλα μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου της Pfizer, προϋποθέτουν την μεταφορά του σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο και την αποθήκευση του στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Γι αυτό και όλοι οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΥΠΕ έχουν καταγράψει τα ψυγεία και τις καταψύξεις που διαθέτουν οι Μονάδες (σ.σ. για τη διατήρηση φαρμάκων), ώστε να παραγγελθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Πώς θα εμβολιαζόμαστε

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον covid.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:

  1. Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ
  2. Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες)
  3. Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.
  4. Στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας, οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
  5. Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ.
  6. Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.
  7. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά, ενώ προς ώρας οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα προσκληθούν οι πολίτες. Στο τραπέζι πάντως των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των ΑΜΚΑ, αλλά μέχρι στιγμής αναζητείται λύση που να μην προσκρούει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης είναι πιθανό η εγγραφή των ενδιαφερομένων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ζητούνται στοιχεία ότι κάποιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.

 

 

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × one =