korina-theodorakaki

Από το πρωί, πολλοί με ρωτάτε για το σκηνικό που “παίχτηκε” σε εγκαίνια αθλητικού κέντρου στην Κρήτη, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, να βρίσκεται σαν φτωχός συγγενής, κάτω από την εξέδρα των επισήμων, αν και ήταν επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση. Την φωτο την είδατε, τα σχετικά “γαλλικά” προς κληρικούς, τοπικούς παράγοντες και υφυπουργό, τα είπατε, όπως τα είπα κι εγώ.

Αυτό που δεν άκουσα, παρά μόνο στην σκέψη μου, είναι η λάθος στάση του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος είναι ίσως ο μεγαλύτερος “φταίχτης” γι αυτό το άθλιο σκηνικό. Κι αυτό γιατί εκείνος είναι που έπρεπε πρώτος να αντιδράσει, αφού οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν είχαν σκεφτεί, ότι με αμαξίδιο σκαλιά δεν ανεβαίνεις. Έπρεπε κατά τη γνώμη μου, ως εκπρόσωπος των ΑμεΑ αθλητών, να πάρει το μικρόφωνο, πριν την έναρξη της τελετής, να πει ότι αυτό που συνέβαινε ήταν απαράδεκτο και να σηκωθεί να φύγει. Κι όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά και όταν πήρε το λόγο, “λιβάνισε” τον υφυπουργό, λέγοντας “Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία”.

Μα κύριε Καπελλάκη μου, αυτό που ζήσατε αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπατε στον “λιβανιστήριο” λόγο σας. Αποδεικνύει ότι έχουμε απόλυτα άνιση μεταχείριση, ακόμα και σε μια εκδήλωση εγκαινίων για ένα προσβάσιμο αθλητικό κέντρο, όπου στήθηκε μη προσβάσιμη εξέδρα. Άντε δηλαδή να δούμε τι θα συναντήσουμε βγαίνοντας από τον προσβάσιμο αυτό χώρο. Το χάος που συναντάμε είναι η απάντηση που ξέρετε και ξέρω.
Κι εσείς δεν βρήκατε το κουράγιο ούτε να φύγετε, ούτε να επισημάνετε και να καυτηριάσετε το γεγονός, στον λόγο σας. Κρίμα, γιατί οι μαρτυρίες για το πρόσωπό σας είναι θετικές.

Κι όσο για τον κ. υφυπουργό και την δημόσια συγνώμη του και την αναφορά του ότι “H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας”, μόνο γέλια προκαλεί αφήνοντας μια πικρία για τον εμπαιγμό των ΑμεΑ.

Κορίνα Θεοδωρακάκη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × one =