perissos-kke

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ για το Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων. Διαβάστε παρακάτω:

Για τις απαράδεκτες ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυθήρων

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κυθήρων είναι εκρηκτική, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, συνεχόμενες μέρες και η υγεία των κατοίκων του νησιού να τίθεται σε κίνδυνο.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με αποτέλεσμα την υποστελέχωση, αποδυνάμωση και συνολική απαξίωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Η ντροπιαστική κατάσταση στο νοσοκομείο των Κυθήρων έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία και δομές υγείας σε όλη την χώρα. Επίσης, χτυπιέται το δικαίωμα των ασθενών να απολαμβάνουν δημόσιες και δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και το δικαίωμα των εργαζομένων στα νοσοκομεία να εργάζονται αξιοπρεπώς το 2024.

Αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο Κυθήρων υπηρετεί το παρακάτω ιατρικό προσωπικό: 2 καρδιολόγοι, εκ των οποίων η μία είναι επικουρική και ο άλλος συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια, 1 γενικό χειρουργό, ο οποίος επίσης συνταξιοδοτείται το επόμενο διάστημα, 2 παθολόγους, η μία από τους οποίους είναι επικουρική, 1 ακτινοδιαγνώστης, 1 οδοντίατρος, 1 παιδίατρος, η οποία βρίσκεται σε άδεια ανατροφής και 1 ειδικευόμενη παθολόγος. Δεν υπάρχουν καθόλου οι ειδικότητες του αναισθησιολόγου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου (καμία γυναίκα δεν μπορεί να παρακολουθείται στην διάρκεια της κύησης της, και βέβαια να κάνει όλους τους αναγκαίους προληπτικούς γυναικολογικούς ελέγχους), οφθαλμιάτρου, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγου. Επίσης στο νησί δεν υπηρετεί αυτή την περίοδο κανένας γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου. Ενώ από τον Αύγουστο του 2023 δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία καθώς δεν υπάρχει αναισθησιολόγος.

Η πλειοψηφία των καλυμμένων θέσεων είναι μονήρεις θέσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι γιατροί εφημερεύουν πρακτικά όλο τον μήνα, είτε με ενεργές εφημερίες είτε με εφημερίες ετοιμότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις καλούνται οι τεχνολόγοι, χωρίς παρουσία γιατρού να λειτουργήσει τα διαγνωστικά μηχανήματα, ώστε να έχουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων οι γιατροί στο τμήμα Επειγόντων. Το ζήτημα αυτό, δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο Κυθήρων. Το πρόβλημα υφίσταται όπου υπάρχουν μονήρεις θέσεις γιατρών σε δομές με 24ωρη εφημερία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού στο Νοσοκομείο Κυθήρων.

– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με σύγχρονο εξοπλισμό, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών.

– Να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των κατοίκων των Κυθήρων.

Οι Βουλευτές

  • Αμπατιέλος Νίκος
  • Μανωλάκου Διαμάντω
  • Δάγκα Βιβή
  • Διγενή Σεμίνα
  • Κανέλλη Λιάνα
  • Κατσώτης Χρήστος
  • Κτενά Αφροδίτη
  • Τσοκάνης Χρήστος
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + 13 =