kathimerina-fagita

Με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστεί η στοματική μας υγεία με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, κάποια είδη τροφίμων συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας, γνωστής και ως σήψη των δοντιών.

Ο δρ. Γκάρι Γκολντστάιν, οδοντίατρος με έδρα την Ατλάντα, μας εξηγεί ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που ευθύνονται για την καταστροφή των δοντιών ή των ούλων μας.

«Ενώ το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά και υγιή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τροφές που μπορεί να σαπίζουν τα δόντια μας αργά και βασανιστικά», επισημαίνει ο δρ Γκαολντστάιν.

Ροφήματα γεμάτα ζάχαρη

Εάν πίνουμε αρκετά ροφήματα με ζάχαρη σε τακτική βάση, αυτό μακροπρόθεσμα και αθόρυβα μπορεί να βλάψει τα δόντια μας. Ποτά όπως η σόδα, τα ενεργειακά ποτά και το ζαχαρούχο τσάι μας φέρνουν πιο κοντά στην τερηδόνα.

«Η ζάχαρη κολλάει στα δόντια μας και προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν οξέα, τα οποία οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την τερηδόνα και τον αποχρωματισμό των δοντιών», προειδοποιεί ο Δρ Γκόλντστάιν.

Εάν επιθυμούμε να πιούμε ένα ζαχαρούχο ρόφημα, το να είμαστε σχολαστικοί με τη στοματική μας υγιεινή αμέσως μετά είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των δοντιών μας.

Κολλώδεις τροφές

Αυτό είναι κάτι που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί, ωστόσο όταν μιλάμε για την τερηδόνα, κολλώδεις τροφές όπως η καραμέλα ή ακόμα και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν σταδιακά να εξελιχθούν σε εχθρό των δοντιών μας.

Αυτές οι τροφές κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν μόνο με το βούρτσισμα. Επίσης συχνά περιέχουν ζάχαρη, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην τερηδόνα.

«Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, επιλέγουμε πιο υγιεινά, μη κολλώδη σνακ, όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς και τυρί», συνιστά ο δρ Γκολντστάιν.

Όξινες τροφές

Τροφές με υψηλή οξύτητα όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και το ξύδι μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο μας, παρόλο που είναι υγιεινές. Αν τρώμε όξινα τρόφιμα, φροντίζουμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό αμέσως μετά, προκειμένου να εξουδετερώσουμε τα οξέα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Ορισμένοι υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τα πατατάκια μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη σήψη των δοντιών.

Τα βακτήρια στο στόμα μας τρέφονται με τη ζάχαρη που βρίσκεται στους υδατάνθρακες. Τα ίδια βακτήρια μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση πλάκας και τερηδόνας», εξηγεί ο δρ Γκόλντσταϊν.

Φροντίζουμε λοιπόν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να χρησιμοποιούμε νήμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Επίσης, επιλέγουμε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Στο τέλος της ημέρας, εάν ανησυχούμε για πιθανή σήψη των δοντιών και θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα ποια τρόφιμα και ποτά βλάπτουν τη στοματική μας υγεία, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες συζητώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες μας με τον οδοντίατρό μας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 5 =