Ετελέσθη σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η ημέρα είναι ιστορικής σημασίας καθώς ο ναός λειτουργείται ξανά μετά από πολλά χρόνια.

Ο ανακαινισθείς βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής περιόδου του νησιού, ήταν σε φάση συντήρησης όταν ο καταστροφικός σεισμός της 8ης Ιανουαρίου 2006 προκάλεσε επιπλέον ζημιές στο κτίριο.

Χθες πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός στο ναό. Δείτε φωτογραφίες της Ειρήνης Τραβασάρου:

Άγιος Ανδρέας

Ένας από τους πιο σημαντικούς βυζαντινούς ναούς των Κυθήρων αλλά και πανελλαδικά. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού του Λιβαδίου. Παρουσιάζει διάφορες φάσεις οικοδόμησης οι οποίες διαδοχικά είναι πέντε. Σύμφωνα με τους μελετητές ο ναός κτίστηκε μεταξύ του 9ου και 10ου αιώνα. Στη σημερινή του μορφή είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο μεταβατικού τύπου, με τρεις εφαπτόμενες ημικυλινδρικές, ελάχιστα εξέχουσες αψίδες και με νάρθηκα μεταγενέστερο (13ος αιώνας). Τα γωνιαία διαμερίσματα καλύπτονται από καμάρες, με τις δυτικές ιδιαίτερα επιμήκεις. Το τέμπλο είναι κτιστό, μεταγενέστερο. Έχει περάσει πέντε οικοδομικές φάσεις.

Τοιχογραφίες

Έχει τρία στρώματα τοιχογραφιών. Το πρώτο στρώμα είναι του 10ου – 11ου αιώνα. Το δεύτερο στρώμα ανάγεται στο 13ο αιώνα και το τρίτο στρώμα είναι μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Μέρος από τις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες εκτίθεται στη Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης στο ναό της Ανάληψης στο Λιβάδι.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 − 2 =