agriokatsika-kythira

Λύσεις αναζητούν θεσμικοί φορείς, στο πρόβλημα που τείνει να διογκωθεί με το πέρασμα του χρόνου και αφορά στην ανεξέλεγκτη παρουσία των αγριοκάτσικων στα Κύθηρα.

Το Kythera.News επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο, Γιώργο Κομηνό, ο οποίος αποκάλυψε ότι βρίσκεται κοντά σε διευθέτηση του ζητήματος που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, με δεδομένο ότι τα ζώα αυτά επιδίδονται σε καταστροφές σε καλλιέργειες και χωράφια.

Ο κ. Κομηνός αναφέρθηκε σε έναν πληθυσμό της τάξεως των 7 χιλιάδων αγριοκάτσικων, διασκορπισμένων σε όλο το νησί, με μεγαλύτερη παρουσία στην δασώδη περιοχή μεταξύ Μυλοποτάμου και Λογοθετιανίκων.

Το πρόβλημα, για τον κ. Κομηνό, δημιουργήθηκε από την εποχή που έκλεισαν τα οικογενειακά μαντριά, στα οποία εκτρέφονταν και ελέγχονταν πληθυσμιακά τα εν λόγω ζώα. Με το κλείσιμο αυτών των χώρων, έμειναν στην ύπαιθρο, διασκορπισμένα εδώ κι εκεί, αγριοκάτσικα, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάστηκαν, με τα γνωστά επιζήμια αποτελέσματα.

«Ο πληθυσμός δεν μειώνεται με το ντουφέκι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κομηνός. «Ούτε μπορεί εύκολα να βγει απόφαση από οποιονδήποτε φορέα που θα τα χαρακτηρίζει επιβλαβή, λόγω νομοθεσίας», συμπληρώνει.

«Αντ’αυτού, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας κωδικός διαχείρισης του είδους από τον Δήμο, μέσω σύμβασης με ζωέμπορους. Θα στήνονται παγίδες, τα ζώα θα μένουν για ένα διάστημα σε ελεγχόμενο χώρο και κατόπιν, θα διοχετεύονται στην απέναντι ακτή (σ.σ. Πελοπόννησος), όπου θα τα εκμεταλλεύεται ο εκεί ζωέμπορος και ο Δήμος Κυθήρων θα καρπώνεται ένα συμφωνημένο αντίτιμο ανά κεφαλή. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη, με την σύλληψή τους, να προωθούνται στο σφαγείο και από εκεί προς κατανάλωση.»

Καταλήγοντας, ο κ. Κομηνός ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί επισταμένως, σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στα Κύθηρα, στις 9 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή υπαλλήλου της Περιφέρειας και ομάδας κτηνιάτρων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × one =