giannis-oikonomou

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ.Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, και τόνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για οριζόντια ουσιαστική στήριξη με ευρύ ορίζοντα, και σε καταναλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί έως τώρα.

Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών του τερματικού σταθμού αποθήκευσης LNG και είπε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη πύλη διοχέτευσης φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μείζονος σημασίας, αναβαθμίζοντας τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Η χώρα μας κάνει την κρίση ευκαιρία για να γίνει ισχυρότερη» είπε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ είπε ότι οι πληρωμές στη Μόσχα θα γίνουν με τρόπο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις της ΕΕ αλλά και να μην κινδυνεύσει ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη είπε ο κ.Οικονόμου και σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας για ακρίβεια στην ενέργεια.

«Πάνω από 4 δισ. ευρώ δόθηκαν για στήριξη των νοικοκυριών έως τώρα, επισήμανε και αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασύστολα ψέματα και τοξικότητα» σχετικά με τη ΔΕΗ.

Ο κ.Οικονόμου είπε ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% στη ΔΕΗ σήμερα, και με αυτό το ποσοστό η περιουσία του Δημοσίου λόγω της μετοχικής αξίας τής ΔΕΗ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όταν το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ. «Το 2019 η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κρίση μας έβρισκε όπως ήταν η ΔΕΗ, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης», είπε. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα αγοράς διάθεσης μετοχών δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί για μπόνους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο κ.Οικονόμου είπε επίσης ότι «είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή λιανικής στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό, και η κρατική στήριξη επέφερε αποτέλεσμα. Η στήριξη απέδωσε ώστε 2.321.000 νοικοκυριά είδαν μικρές αυξήσεις. Με παρέμβαση που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ σημαντική στήριξη στις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα μέτρα θα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ.Οικονόμου.

Αναφέρθηκε σε φιλεργατικές παρεμβάσεις -όπως είπε- της κυβέρνησης, στην αύξηση κατώτατου μισθού και επιδόματος ανεργίας, και είπε ότι η κυβέρνηση επιμερίζει το κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας.

«Η οικονομία υπάρχει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την οικονομία. Δεν ασκούμε πολιτική με συνθήματα αλλά με πράξεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας από 17,2% στο 12,8% τον περασμένο Φεβρουάριο και είπε ότι δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας σε συνθήκες πανδημίας, «μειώνοντας την ανεργία με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη».

Ο κ.Οικονόμου υπογράμμισε μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων υπέρ των εργαζόμενων και των ανέργων καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής ευαισθησίας όπως η προώθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιπυρική προστασία η προετοιμασία τής οποίας, όπως είπε, φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ.

Τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων για την καλύτερη προετοιμασία, προσέθεσε ότι αυξάνεται η επιτήρηση από αέρος και εδάφους και είπε ότι θα είναι αυξημένος ο αριθμός εναέριων μέσων φέτος, αφού πέρσι υπήρχαν 6 ελικόπτερα φέτος θα υπάρχουν 1, ενώ θα δραστηριοποιηθούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με περιπολίες και διάθεση μηχανημάτων του Στρατού.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση της τιμής της ενέργειας

«Ανακοινώσεις θα υπάρξουν πολύ σύντομα. Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς. Σε ό,τι αφορά τους πόρους θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για το σχέδιο στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την τιμή του ρεύματος.

«Υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ, θα αξιοποιηθούν όσα εργαλεία αξιοποιήθηκαν και το προηγούμενο διάστημα και επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα», απάντησε ερωτηθείς αν θα γίνει γνωστό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια και την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση.

«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση», τόνισε ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάλογα με αυτά στη Γερμανία.

Σχετικά με την αγορά 700.000 μετοχών με χρήματα της ΔΕΗ για να διατεθούν ως μπόνους σε στελέχη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η εταιρεία προέβη στην ενέργεια αυτή κατόπιν εντολής της Γενικής Συνέλευσης. «Οποιαδήποτε όμως κίνηση διανομής των μετοχών αυτών έχει παγώσει, δεν έχει υλοποιηθεί και δεν θα υλοποιηθεί», προσέθεσε.

Για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΦΠΑ σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι εστιασμένη στη δραστική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι σημαντική γιατί έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και για τις εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα επαναεριοποίησής του. «Θα βοηθήσει στην απεξάρτηση όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλης της βαλκανικής από υπάρχουσες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου σε συνδυασμό με όλα τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Β. Ελλάδα», υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη ενημέρωση είπε ότι η χώρα μας πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει σε ευρώ και ο τρόπος μετατροπής σε ρούβλια είναι τεχνικό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει οδηγίες. «Θα πληρώσουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και προφανώς να μην τεθεί θέμα ασφάλειας του εφοδιασμού μας σε φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όσα περιγράφονται ως εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι συγκλονιστικά. «Βεβαίως η εισήγηση δεν ισοδυναμεί ούτε με παραπομπή, ούτε πολύ περισσότερο με καταδίκη. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε πράγματα που θα έλεγα αναδεικνύουν -αν ευσταθούν- την προσπάθεια χειραγώγησης που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ. Προφανής προσπάθεια δημιουργίας απολύτως ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού, κεφάλαια και συντονισμός για τη χρηματοδότηση και έκδοση εφημερίδας, πράγματα που συνιστούν απολύτως απαράδεκτες συμπεριφορές για μια Δημοκρατία και για ένα κράτος δικαίου. Πάντοτε τον λόγο έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, το σχόλιό μας αφορά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Μιλάμε για τον ορισμό της προσπάθειας χειραγώγησης της ελευθερίας του Τύπου και της ενημέρωσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθερίας του Τύπου του 2022, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει 38 θέσεις. «Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου. Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Αιδηψό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως ήταν κάτι που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό όλων μας και είναι απολύτως θετικό το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη. «Αντέδρασε άμεσα η ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τέτοιου είδους περιστατικά να μην τα προσπερνάμε αδιάφορα όπως συχνά γινόταν το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =