Παρακολουθήστε την ιστορική τηλεοπτική διαμάχη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνη Τρίτση και του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Νομικού Συμβούλου της Κυβέρνησης Αν.Παπανδρέου κ. Γεώργιου Κασιμάτη με τους δύο ιεράρχες. Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο, νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Είναι το 1987, η εποχή της μνημειώδους αντιπαράθεσης της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Η εκπομπή έγινε στις 23 Μαρτίου 1987, στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Ανοιχτά Χαρτιά» του Βίκτωρα Νέτα.

Ο Αντώνης Τρίτσης, ορίστηκε υπουργός Παιδείας και παρουσίασε το σχέδιο Συμφωνίας διάρκειας 100 χρόνων για ανάπτυξη της εκκλησιαστικής περιουσίας και αξιοποίησή της από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θα απέδιδαν 10% στην Εκκλησία και 5% στο κράτος. Ο Τρίτσης πρότεινε, μάλιστα, να παραχωρήσει η Εκκλησία τη μη αστική της περιουσία στην Πολιτεία.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ο Αντώνης Τρίτσης επιμένει και δεν δέχεται καμία υποχώρηση. Στις 12 Μαρτίου του 1987 φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μοναστηριακή περιουσία, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις που προέβλεπαν τη συμμετοχή λαϊκών στα μητροπολιτικά και εκκλησιαστικά συμβούλια.

Στις 19 Μαρτίου 1987 η Ιεραρχία ανακοινώνει συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ενημερώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Μάλιστα, αποφασίζει να απέχει από τη δοξολογία της 25ης Μαρτίου. Τελικά, παρά τις αντιδράσεις, ο νόμος 1700/1987 ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Λίγο αργότερα, ο Αντώνης Τρίτσης παραιτείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 5 =