rena-dourou

Σήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου σε καιρούς πανδημίας, το ρητό του Μένανδρου “έρωτα παύει λιμός ή χαλκού σπάνις” (“τον έρωτα τον σταματά η πείνα ή η έλλειψη χρημάτων”) ηχεί δυστυχώς επίκαιρα καθώς βιώνουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής αποτυχίας να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξής μου στο ραδιόφωνο του Real FM, στους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη, μαζί με τις θλιβερές και αηδιαστικές αποκαλύψεις στο χώρο της τέχνης.

• Δεν μπορεί να κανονικοποιηθεί η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός και οι κακοποιητικές τακτικές στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και όχι μόνο.

• Όταν ακούω πολλούς να λένε ότι γνώριζαν και σιωπούσαν και μάλιστα τώρα που τα στόματα άνοιξαν και αυτό είναι σωτήριο, όταν κάποιοι τολμούν να ζητούν από τα θύματα να κάτσουν φρόνιμα ή λένε κάτι του τύπου ‘εμένα δεν μου συνέβη’, που υπονοεί ότι τα θύματα έδωσαν δικαιώματα, ότι δηλαδή και εκείνη φορούσε την κοντή φούστα… όλα αυτά είναι εξοργιστικά.

• Δεν προκαλούν απλή θλίψη, εξοργίζουν γιατί είναι οι γνωστές δικαιολογίες ‘του πήγαινε γυρεύοντας’ το θύμα, είναι οι δικαιολογίες της ευκολίας και του κυνισμού.

• Όμως τώρα πια δεν περνάνε γιατί γίνεται και μια προσπάθεια ξεπλύματος και βλέπουμε να ακούγονται θαρραλέες φωνές υπεράσπισης των θυμάτων.

• Η κα Μενδώνη που δεν είναι αλεξιπτωτίστρια στο χώρο του πολιτισμού καθώς ήταν επί δεκαετίες γενική γραμματέας του υπουργείου, ακύρωσε την απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού κας Ζορμπά, η οποία, το 2019, υπηρετώντας το χώρο του πολιτισμού, είχε αποφασίσει να προκηρύξει κρίσιμες θέσεις. Η κα Μενδώνη ακύρωσε την απόφαση αυτή και επέβαλε διορισμούς. Επέβαλε την τοποθέτηση προσώπων που επέλεξε η νέα κυβέρνηση.

• Όταν ξέσπασε το θέμα, είχαμε αμήχανα Δελτία Τύπου από την Υπουργό Πολιτισμού, που έλεγαν περίπου ‘να δούμε τι θα γίνει’, ‘δεν ξέρουμε’, ‘δεν γνωρίζουμε’, ‘δεν έχουμε καταγγελίες’.

• Από την πλευρά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιδράσαμε με πολύ προσοχή γιατί είναι θλιβερό να σπεύσει κανείς να κομματικοποιήσει έναν βιασμό ανηλίκου ή μια σεξουαλική παρενόχληση. Όμως από τη στιγμή που είχαμε τις συγκεκριμένες αντιδράσεις της υπουργού και σταθμούς να ξεπλένουνε, τότε το πράγμα πολιτικοποιείται και κομματικοποιείται.

• Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή ήμασταν πολύ προσεκτικοί, στέρξαμε δίπλα στα θύματα και ως γυναίκα δεν μπορώ να ακούω ‘τα ήθελε’. Δεν υπάρχει γυναίκα από την Ίντιρα Γκάντι και την Γκόλντα Μείρ ως την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Χίλαρι Κλίντον, που να μην έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά.

• Η αίσθηση ναυτίας οφείλεται στο ότι τα στόματα άνοιξαν. Και πλέον η Πολιτεία πρέπει να πάρει θέση, για αυτό και ζητάμε την παραίτηση της κας Μενδώνη.

Σχολιάζοντας την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας παρατήρησα μεταξύ άλλων:

• Όποιος βάζει το δίλημμα υγεία ή οικονομία, καλό είναι να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

• Η κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επιβάλλει μέτρα στην κοινωνία , μιλάει στην κοινωνία χωρίς ουσιαστικά να της απευθύνεται.

• Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν επαναλαμβάνει ό,τι έκανε η ΝΔ σε αυτή τη θέση, ψέματα, φέικ νιούζ, λαϊκισμό, υπερπλειοδοσία εθνικισμού.

• Ο εκτελεστικός διευθυντής Υγειονομικών κρίσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν υποστηρίζει πως πρέπει να αυξηθεί η επιδημιολογική μας ετοιμότητα, ότι δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από τα lockdown, φέρνοντας τα καλά παραδείγματα χωρών που απέφυγαν τελείως τα lockdown ή τα έκαναν τοπικά, στοχευμένα, μικρής διάρκειας, αποφεύγοντας το δίλημμα των κυβερνώντων για αύξηση των θανάτων ή της φτώχειας.

• Όταν θα κάνουμε λοκντάουν θα το κάνουμε σοβαρά, όπως οφείλει να το κάνει και ως ταγός και ο πρώτος πολίτης της χώρος, ο πρωθυπουργός και δεν θα πηγαίνει στην Πάρνηθα για μοτοκρός ή την Ικαρία με δεκάδες άτομα σε μια βεράντα.

• Είναι συμψηφισμός και άστοχη η σύγκριση του πρωθυπουργού που αν και ταγός της χώρας σπάει το λοκντάουν, με τις εκδηλώσεις για το πολυτεχνείο. Και αυτοί οι συμψηφισμοί και οι συγκρίσεις δεν απαλύνουν το πένθος των 6.000 οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους.

• Είναι εξωφρενική η παραποίηση από την κυβέρνηση των λόγων του Αλέξη Τσίπρα που λέει ότι αποδέχεται ότι υπάρχει διακινδύνευση σε μια διαδήλωση, προκειμένου να εμφανιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν υποστηρίζει ότι στις διαδηλώσεις δεν κολλάει και κολλάει μόνο για παράδειγμα στο motocross της Πάρνηθας.

• Όταν έγραψα ότι κάποιες πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά, στην παιδεία, χρησιμοποιούν ως άλλοθι την πανδημία, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ με χαρακτήρισε ψεκασμένη.

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ο κλάδος αντιμετωπίζει απώλειες 3 δις ευρώ, 115.000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, και δεν μπαίνει σε μανιχαϊστικά διλήμματα τύπου θα πεινάσετε ή θα πεθάνετε αλλά προτείνει ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις, κούρεμα χρέους για τις επιχειρήσεις. Όπως προσπάθησε να κάνει στον κ Σρόιτερ ο Α. Τσίπρας ανοίγοντας το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους το οποίο συζητιέται στις Βρυξέλλες αυτή την στιγμή.

• Όσο πορευόμαστε με αυτόν τον τρόπο, όσο ανοιγοκλείνουμε τα μαγαζιά, όσο τα lockdown είναι για κάποιους και δεν είναι για κάποιους άλλους, όσο παίζουμε με την ύφεση και την ανεργία, ούτε την πανδημία αντιμετωπίζουμε και προχωράει περαιτέρω η απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς αλλά και προς τους επιστήμονες.

Δημιουργός του άρθρου:

Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − eleven =