trofes

Ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση που δίνει ώθηση στο μεταβολισμό, είναι το σελήνιο. Ένα ιχνοστοιχείο, που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα εάν έχεις έναν έντονο τρόπο ζωής με αυξημένο στρες και άγχος και όχι και τόσο ισορροπημένη διατροφή.

Το σελήνιο, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες. Παράλληλα, το σελήνιο υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο σε προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ ενισχύοντας τη μνήμη και την καλή ψυχική και πνευματική υγεία.

Βοηθά ακόμη στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του θυρεοειδούς αδένα, ενώ ενισχύει και το μεταβολισμό, ιδιαίτερα μετά από τα 40-45 που «πέφτει». Επίσης, το υψηλό επίπεδο σεληνίου στο αίμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου.

Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και μέσω της διατροφής ενισχύει τον οργανισμό. Φυσικά υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, αν όμως προτιμάς τη φυσική πρόσληψή του ενίσχυσε την διατροφή σου με καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), ψάρια (σαρδέλα), θαλασσινά, συκώτι και κρέας.

Σελήνιο περιέχουν επίσης τα πλήρη δημητριακά, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι και τα κρεμμύδια. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν.

Παρά την μικρή ποσότητα σεληνίου που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, εκτιμάται ότι μισό έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν έλλειψη σε σελήνιο. Η ελάχιστη συνιστάμενη πρόσληψη για τους ενήλικες μέσω της διατροφής είναι τα 55 μικρογραμμάρια (mcg) ενώ η υπερφόρτωση του οργανισμού με σελήνιο (πάνω από 400 μικρογραμμαρίων ημερησίως) έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Όμως είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει κανείς αυτή την ποσότητα εάν δεν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες χαπιών.

Με μια μικρή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να δεις μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία σου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − 3 =