Το μεσημέρι της Πέμπτης, 05/08, η ΕΜΥ εξέδωσε ένα νέο έκτακτο δελτίο, όχι για να μας ενημερώσει για το “ευχάριστο” νέο σχετικά με την υποχώρηση του κύματος καύσωνα, αλλά κυρίως για να μας προειδοποιήσει για τις καταιγίδες στα βορειοανατολικά και κυρίως για την ενίσχυση των δυτικών βορειοδυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Φωτιές στην Ελλάδα: Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι, ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

Ο δείκτης επικινδυνότητος για την Παρασκευή βρίσκεται στο πορτοκαλί στις περιοχές που απεικονίζονται στον παραπάνω χάρτη ή που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο με χρονικό βήμα ανά ώρα.

Παρατηρώντας την εξέλιξη της ενίσχυσης των ανέμων, βλέπουμε ότι οι άνεμοι ενισχύονται σημαντικά στον Κορινθιακό και Σαρωνικό με επίδραση στο χέρσο της δυτικής Αττικής.

Από το πρωί πάντως, πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην περιοχή της Πελοποννήσου και ακολούθως αν όχι ταυτόχρονα, στην περιοχή της Αττικής. Οι άνεμοι παρουσιάζουν το μεσημέρι ενίσχυση και στην Βόρεια Εύβοια, αλλά εκεί θα είναι σημαντικότερη η ενίσχυση το Σάββατο, όπου μπαίνει μελτέμι στο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ. Το θέμα και στις 3 πυρκαγιές, είναι ότι δεν προβλέπονται βροχές από το πέρασμα του μετώπου στη Βόρεια Ελλάδα και ούτε θα βοηθηθεί από τις βροχές η περιοχή των Γρεβενών καθώς τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε όλες τις περιοχές, η φωτιά συναντά ένα ιδιαίτερα ξηρό περιβάλλον, όπου δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέες εστίες ακόμη και από ένα σπασμένο μπουκάλι που μπορεί να λειτουργήσει ως φακός.

Το θέμα είναι ότι το Σαββατοκύριακο έρχεται μελτέμι στα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ οι άνεμοι εξασθενούν στα ηπειρωτικά.

Αλλά για την εξέλιξη των πυρκαγιών υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο εκτός από τον άνεμο..

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × one =