covid-19-lockdown

Η περίοδος που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία, υποβάλλοντας τη δήλωση που περιλαμβάνει τα στοιχεία των εισοδημάτων, αλλά και μιας σειράς άλλων οικονομικών δεδομένων που είχαν το 2020.

Οι φετινές δηλώσεις εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις περσινές, διότι το 2020 ήταν το έτος που ήρθαν στη ζωή μας τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το ζήτημα της πανδημίας. Ειδικές αποζημιώσεις αναστολών, επίδομα μειωμένων ενοικίων, ειδική αποζημίωση πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων, είναι μερικοί από τους νέους όρους που προστέθηκαν στη ζωή μας το περασμένο έτος.

Αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή

Δεδομένου ότι τα εισοδήματα αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, η λογική λέει ότι φέτος θα έχουμε αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή.

Στους μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή το 2020 αυτό θα γίνει διότι η παρακράτηση φόρου τους γινόταν με βάση τα ετήσια εισοδήματα, αλλά ο συγκεκριμένος μισθωτός εργάστηκε λιγότερους μήνες. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι η ειδική αποζημίωση είναι αφορολόγητη, θα προκύπτει ότι η παρακράτηση που του έγινε είναι υψηλότερη από τον τελικό φόρο που θα πρέπει να πληρωθεί και έτσι θα προκύπτει ποσό προς επιστροφή.

Θα είναι όμως μόνο αυτό λόγος για να προκύψουν μειωμένα εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι; Η απάντηση είναι όχι, αφού έχουμε άλλα δύο σημαντικά δεδομένα που θα αναπροσαρμόσουν τα εκκαθαριστικά προς τα κάτω σε σχέση με πέρυσι.

  1. Το πρώτο είναι ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους μειωμένους συντελεστές για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις.
  2. Το δεύτερο είναι ότι οι φετινές δηλώσεις θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοστεί η προσωρινή αναστολή της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα εκτός των συντάξεων και των μισθωτών υπηρεσιών.

Η φορολογική κλίμακα

Αναλυτικότερα λοιπόν, ξεκινώντας από το πρώτο, έχουμε τα εξής δεδομένα στη φορολογική κλίμακα:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ

Φορολογικός συντελεστής (%)

0-10.000

9%, από 22%

10.001-20.000

22%

20.001-30.000

28%, από 29%

30.001-40.000

36%, από 37%

40.001 και πάνω

44%, από 45%

Επιπλέον σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ότι το αφορολόγητο των μισθωτών που διαμορφώνεται μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων παραμένει σταθερό, ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο περιορισμός της μείωσης σε έως τρία τέκνα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μέτρο των αποδείξεων για το 2020 δεν εφαρμόζεται στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, άρα η έκπτωση φόρου που ορίζει το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013 δεν είναι μαχητή για αυτούς.

Στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της εισφοράς αλληλεγγύης, όλοι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά την επιβάρυνση που επιφέρει στην εκκαθάριση της δήλωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, με λίγα λόγια από όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Για φέτος λοιπόν ισχύει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την εν λόγω μείωση φόρου την έχουν ήδη αντιληφθεί στα εισοδήματα που λαμβάνουν το 2021, δεδομένου ότι για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ως εκ τούτου η παρακράτηση που γινόταν στον μισθό τους για την εισφορά αλληλεγγύης, φέτος δεν γίνεται.

Σε όλα τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε ότι θα υπάρξει μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση στο 55%, από το 100% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον θα υπάρχει ένα μικρό κίνητρο σε όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Ιουλίου και παράλληλα αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου μέχρι τις 30 Ιουλίου. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου κατά 3% επί του χρεωστικού ποσού. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι δίκαιο θα ήταν η συγκεκριμένη έκπτωση να ισχύσει και για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα έως τις 27 Αυγούστου και θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου, αλλά και για όσους υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία για όσους είναι μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία και πληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παραδείγματα

Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω, αξίζει να παραθέσουμε μερικά παραδείγματα σε φορολογούμενους που τα εισοδήματά τους παρέμειναν σταθερά.

1. Επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση που έχει κέρδη 18.000 ευρώ, το 2019 πλήρωσε 4.092 ευρώ συνολικά για φόρο και εισφορά αλληλεγγύης, ενώ φέτος θα πληρώσει 2.220 ευρώ, άρα θα έχει μείωση 1.872 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

2. Μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ, το 2019 πλήρωσε 690 ευρώ φόρο, ενώ το 2020 θα πληρώσει 530 ευρώ, άρα θα έχει μείωση φόρου 160 ευρώ.

3. Μέλος εταιρείας που έχει μέρισμα ύψους 25.000 ευρώ και εισπράττει και ένα ενοίκιο ύψους 6.000 ευρώ, το 2019 πλήρωσε 1.641 ευρώ συνολικά για φόρο και εισφορά αλληλεγγύης, ενώ φέτος θα πληρώσει 900 ευρώ, άρα θα έχει μείωση 741 ευρώ από τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

4. Ελεύθερος επαγγελματίας που έχει έσοδα 25.000 ευρώ, δαπάνες 7.000 ευρώ, που έχει παρακράτηση φόρου 20% 3.500 ευρώ, το 2019 στην εκκαθάριση είχε χρεωστικό ποσό 592 ευρώ συν προκαταβολή φόρου επιπλέον 592 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.184 ευρώ. Το 2020, με τα ίδια δεδομένα θα έχει εκκαθαριστικό 1.280 ευρώ επιστροφή και δεν θα έχει προκαταβολή φόρου. Η διαφορά στο εκκαθαριστικό σε σχέση με το περσινό θα είναι 2.464 ευρώ.

Βέβαια, για να μην αγιοποιήσουμε τις φορολογικές δηλώσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι τα ζητήματα που υπήρχαν όλα αυτά τα έτη θα υπάρξουν και τη φετινή χρονιά.

Το θέμα των τεκμηρίων, έστω και με διαφορές για τους «κορονόπληκτους», εξακολουθεί να παραμονεύει, το θέμα του παγκόσμιου εισοδήματος αλλά και της φορολογικής κατοικίας παραμονεύει και αυτό, αλλά και άλλα ζητήματα που βλέπουμε κάθε χρόνο τα οποία θα αναλύσουμε σε μελλοντικά μας άρθρα, θα συνεχίσουν και φέτος να βρίσκονται στη ζωή των φορολογουμένων.

blank 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + twelve =