ursula-von-der-leyen

Για την ανάγκη να επιβληθεί ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κάνοντας μια σαφή στροφή στις θέσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε οτι «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό».

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη, θα κάνει ξεκάθαρο ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών για την ενέργεια.

Επίσης, αναφερόμενη στην δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream, τόνισε πως «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως η ενέργεια, μέσω δορυφόρων ωστε να εντοπίζει γρήγορα τις απειλές.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», δήλωσε.

Οδικός χάρτης για την ενέργεια

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι, στη Σύνοδο της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, με συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της ενέργειας.

«Καταρχήν πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – όπως η Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.

Εξίσου σημαντικό θεωρεί η ΕΕ, ένα κοινό σύστημα προμηθειών για την ενέργεια, καθώς θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον.

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πλαφόν στο αέριο

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε, ότι η Επιτροπή είναι πλέον έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε αν και υποστήριξε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Και συμπλήρωσε λέγοντας οτι «το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας. Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 + 12 =