energeiaki-krisi

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ, με την υπογραφή του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Γεωργαντά, για την χορήγηση επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της ηλεκτρικής ενέργειας για παροχές αγροτικής χρήσης.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συνδέονται στην χαμηλή ή και μέση τάση, καθώς και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων. Για να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να έχουν ενημερώσει τόσο τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του χρήστη της παροχής.

Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021.

Η ενίσχυση ισούται με το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής, που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης – ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης – αφαιρουμένων αντίστοιχα, για έκαστο μήνα εφαρμογής του μέτρου, της έκπτωσης ή και τυχόν επιδότησης που έχει ανακοινωθεί από τον οικείο προμηθευτή και αφορά στην τιμολόγηση παροχών αγροτικής χρήσης.

Όπως επισημαίνει το ΦΕΚ, η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η επιδότηση χορηγείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Διαδικασία

Η επιδότηση, που υπολογίζεται για κάθε δικαιούχο, εφαρμόζεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς, οι οποίοι εκδίδονται εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Στην περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, στον οποίον έχει χρεωθεί ρήτρα αναπροσαρμογής σχετιζόμενη με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου. Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − three =