Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εστίαση: Ο νέος πυλώνας στήριξης του κλάδου από τον Μητσοτάκη

Εστίαση: Ο νέος πυλώνας στήριξης του κλάδου από τον Μητσοτάκη

epaggelmaties-estiasis-ta-pente-katigoro-stin-kivernisi

Σημαντικά κίνητρα για την ολική επαναφορά των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, ο νέος πυλώνας στήριξης του κλάδου που θεσμοθετείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και συζητήθηκε εκτενώς το απόγευμα της Πέμπτης σε ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, του  Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, των Υφυπουργών στον Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιου και Άκη Σκέρτσου, και του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά καθώς επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θεσπίζεται επιδότηση για επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, η οποία δεν θα καλύπτει ζημιές αλλά την αγορά πρώτων υλών (επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019).

Με αυτή την επιδότηση θα επιδοτηθεί το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 και το ποσό αυτό δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος.

Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.

Τη νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Έχει ήδη δοθεί στην εστίαση ποσό 1 δισ. ευρώ

«Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid. Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Το άνοιγμα της εστίασης πηγαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, χέρι με χέρι και με τα self test.

Ο σχεδιασμός για τα τεστ αυτά αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή.

Τι είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο

Στη συνάντηση του με επαγγελματίες της εστίασης, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μια πρώτη δέσμη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου ο οποίος μαζί με τον τουρισμό έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την υγειονομική κρίση.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον κύκλο των περιοδικών επαφών με τους εκπροσώπους του κλάδου, και την πορεία των στοχευμένων παρεμβάσεων, δείχνουν ότι:

  • Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ.
  • Περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, καθώς επίσης 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών.
  • Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ.

Το «καρέ» των μέτρων ήταν:

1) Διατήρηση και τον Μάρτιο της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά.

2) Μηδενικό μισθολογικό κόστος καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Μειωμένο Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

4) Κρατική κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =