erevna-mikros-kindinos-molinsis-apo-koronoio

Τον Ιανουάριο θα καταβληθεί ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Στην σχετική πρόνοια, προβλέπεται κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε για αυτό… Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%… Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς μοιράστηκαν 5,1 δισ. ευρώ – Ποιοι τα έλαβαν

Στα 5,1 δισ. ευρώ, ανέρχεται το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των πρώτων τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με την μερίδα του λέοντος να καρπώνονται εστίαση και τουρισμός. Τα περισσότερα χρήματα κατέληξαν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, με την Αθήνα να προπορεύεται και την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή προκύπτει ότι από τα 5,1 δισ. των τεσσάρων πρώτων γύρων τα περισσότερα μοιράστηκαν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα.

Ειδικότερα ενισχύθηκαν με:

  • 290 εκατ. ευρώ τα ξενοδοχεία και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • 112 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν τα εστιατόρια, ποσό το οποίο προσαυξάνεται με επιπλέον 82 εκατ. ευρώ σε ταβέρνες, 56,7 εκατ. ευρώ σε καφέ μπαρ και 36,4 εκατ. ευρώ σε αναψυκτήρια.
  • 50, 2 εκατ. ευρώ  τα βενζινάδικα που υπέβαλαν αίτηση στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • 44,6 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι  εκμεταλλευτές περιπτέρων
  • 39,5 εκατ. ευρώ τα καταστήματα ειδών ένδυσης
  • 33,6 εκατ. ευρώ οι κατασκευαστές ακινήτων

Σε επίπεδο νομών πρώτη έρχεται η Αττική όπου κατέληξαν τα 1,983 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο νομός Θεσσαλονίκης με 420 εκατ. ευρώ σε 36.530 δικαιούχους, οι Κυκλάδες με 312 εκατ. ευρώ σε 12.399 δικαιούχους, τα Δωδεκάνησα με 285 εκατομμύρια και 13.332 δικαιούχους και τα Χανιά με 149.3 εκατομμύρια σε 9.982 δικαιούχους.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one + eleven =