epistimones-zoo

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν επιστήμονες στην Αυστραλία προκειμένου να επαναφέρουν στη ζωή τη θυλακίνη, ένα μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Η θυλακίνη, γνωστή και ως τίγρης της Τασμανίας, είναι το δεύτερο εγχείρημα της Colossal, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές γενετικής μηχανικής για να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ, και να το επαναφέρει στην Αρκτική τούνδρα.

Η πρωτοβουλία πρόκειται να γίνει πράξη με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο νωρίτερα μέσα στη χρονιά έλαβε μια φιλανθρωπική δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανοίξει ένα εργαστήριο γενετικής αποκατάστασης της θυλακίνης, σύμφωνα με το CNN.

Το ζώο, που έμοιαζε με σκύλο και είχε ρίγες στην πλάτη του, κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό της περιοχής. Το τελευταίο γνωστό ζώο του είδους πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Παρά τις πολλές αναφορές περί ύπαρξης του τις δεκαετίες που ακολούθησαν και εν μέσω κάποιων ατυχών προσπαθειών να αποδειχθεί η εξακολούθηση της ύπαρξής του, κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο τη δεκαετία του 1980.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να το επαναφέρουν στη Γη, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA, τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς σμινθόψι (dunnart), και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «θυλακίνης» – ή σε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη προσέγγιση.

Περισσότεροι από 30 επιστήμονες εργάζονται για να επιταχύνουν αυτή την «τεράστια πρόκληση», όπως λένε, για την επαναφοράς της θυλακίνης «από τους νεκρούς». Οι ίδιοι αισιοδοξούν ότι σε 6-10 χρόνια θα μπορούσαν να γεννηθούν τα πρώτα νεογνά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 4 =