«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, με εξαίρεση τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες εκεί δεν συμβάλουν προς το παρόν στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πρόσθεσε επίσης και σχολεία στο νομό Φθιώτιδας που επίσης αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά.

«Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και συνεργεία των ΟΤΑ πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέμματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα», διαβεβαίωσε ο κ. Μαρινάκης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ που επιχειρούν ή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε περιοχές της Θεσσαλίας καθώς και στα πλοία και εναέρια μέσα που επίσης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Παρέθεσε στη συνέχεια επίσης αναλυτικά δυναμικό και μέσα που έχουν κινητοποιηθεί καθώς και παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο ορεινό και πεδινό δίκτυο.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την ενεργοποίηση ήδη από χθες του μηνύματος 112. «Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Ντάνιελ στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της, στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, ταχύτερους σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες. Ανέφερε ότι στην ειδική πλατφόρμα έχουν ήδη καταχωρηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικές αιτήσεις ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

Έκανε μνεία επίσης στις νέες πληρωμές πρώτης αρωγής που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους ώστε να χτίσουν ξανά όσα έχασαν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία από σήμερα το πρωί της πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας. «Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζοντας τη συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε επίσης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με το διπλασιασμό του προσωπικού παράλληλης στήριξης των μαθητών, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών.

Είπε ακόμη ότι «ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους».

Υπογράμμισε πως «η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως αύριο Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε:

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην Θεσσαλία.

Σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εξαιρούνται τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με αποφάσεις των Δημάρχων κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, και συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.

Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε από χθες τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία DANIEL στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές, ωστόσο η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών.

Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς -ταχύτερους σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα – η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότερες από 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων, με βάση την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, ύψους 25 εκατ. ευρώ προς κατοίκους των χωριών και περιοχών που πλημμύρισαν, ενώ σήμερα θα γίνει μια δεύτερη καταβολή που θα πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, από στοιχεία που προέκυψαν τόσο από την αυτοματοποιημένη διαδικασία, όσο και από τις διασταυρώσεις των υποβληθέντων δηλώσεων στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104 δικαιούχων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ.

Είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους ώστε να χτίσουν ξανά όσα έχασαν.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας.

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζοντας τη συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου.

Ο ενδιαφερόμενος πραγματοποιεί την αίτησή του ηλεκτρονικά και επιλέγει Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου.

Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτείται φωτογραφία υψηλής ανάλυσης η οποία μπορεί να λαμβάνεται και στις αρχές έκδοσης αλλά και σε πιστοποιημένα φωτογραφεία, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ και βέβαια το παλιό Δελτίο Ταυτότητας.

Για ακόμα μια φορά οφείλουμε να τονίσουμε πως οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ειδικά απέναντι σε ζητήματα πλαστογραφίας, και πως το νέο Δελτίο Ταυτότητας δεν παρέχει πρόσβαση με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.

Διπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών.

Καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση τα ζητήματα Παιδείας, πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, ισότητας στην συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όλα όσα απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς τους, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής τους. Η κοινωνική πολιτική για μας δεν ασκείται με συνθήματα αλλά με δραστικές παρεμβάσεις και εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σηματοδοτεί την επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ωφελούμενοι που κληρώθηκαν στην ηλεκτρονική κλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αύριο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε τα εξής: «Έγινε από το πρωί προσπάθεια επικοινωνίας από τον πρωθυπουργό στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν τηλεφωνικό ραντεβού στις 2 μ.μ. για να τον συγχαρεί και να τον καλέσει σε συνάντηση. Να τον συγχαρώ και εγώ και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Μακάρι επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Η αντιπαράθεσή μας θα είναι πολιτική. Ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας. Η προεκλογική συμπόρευσή του με εκφραστές τοξικού λόγου μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες. Στο κοινοβούλιο προτείνονται και ψηφίζονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Η απουσία του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά θεσμικό μειονέκτημα. Όπως και να έχει, δουλειά της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, να ακούει την κοινωνία και να είναι αποτελεσματική για το καλό των πολιτών».

Σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η αποτίμηση του μεγέθους φαινομένου Ντάνιελ έγινε με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Προφανώς είχε ένταση και συνολικό νερό πολλαπλάσιο του Ιανού. Υπάρχουν προβλέψεις για φαινόμενα τις επόμενες ημέρες. Δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις αλλά να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε μία νέα πραγματικότητα».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο εδώ και πολλά εκατοντάδες χρόνια και κάνει πράξεις για την αποζημίωση των πληγέντων, να προχωρήσουν τα έργα. Υπάρχουν δυστυχώς στιγμές έντασης. Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται οργισμένοι αλλά το να επιτίθενται κάποιοι στους αστυνομικούς δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών που πέρασαν όσα πέρασαν αλλά δεν χρειάζεται να στοχοποιούμε την αστυνομία. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενέργεια υπέρμετρα αξιολογείται», απάντησε σε ερώτηση για τη χρήση χημικών σε διαδηλωτές στη Θεσσαλία.

«Η αποκατάσταση των πληγέντων χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Μία είναι η διαδικασία της αρωγής. Μια άλλη κατηγορία είναι η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών. Έχουν γίνει πολλές αιτήσεις, γίνονται αυτοψίες. Για να ξέρουμε το συνολικό ποσό πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία», απάντησε για το ύψος των αποζημιώσεων.

Για την task force από την ΕΕ ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν ξεκίνησαν να εργάζονται ώστε να υλοποιηθεί αυτό που συμφωνήθηκε. «Όσα συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά δημοσίευμα που αφορά τα μηχανήματα συλλογής νεκρών ζώων , ο κ. Μαρινάκης το διέψευσε. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα. Προχωρά η διαδικασία. Υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν είναι προσβάσιμες», ανέφερε.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας και την αιτίαση ότι θα αυξήσει τη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες απάντησε πως όσο η χώρα έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε θα επιβάλλονται, ούτε θα αυξάνονται φόροι. «Σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης. Το ζητούμενο αυτό πρέπει να αποκατασταθεί. Πρέπει να γίνει άμεσα για να μην πληρώνουν άλλοι περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Μην περιμένετε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση καινούργιους φόρους. Η κατεύθυνσή μας είναι να μειώνουμε φόρους αλλά σίγουρα όσα ακούστηκαν στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα γίνουν πράξη στο ακέραιο».

Για το θέμα της αισχροκέρδειας και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει είσπραξη άμεσα και άλλες που δεν προβλέπεται άμεσα. «Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Σκρέκας θα κρίνονται καθημερινά. Δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε έναν-δύο μήνες. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης θα είναι διαρκής», συμπλήρωσε.

Για τα περί συμφωνίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός όσο καλά και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν υπάρξει συνεργασία εκτός συνόρων. Με την Τουρκία είπε ότι θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε. «Είναι δεδομένο ότι είναι καθοριστικής σημασίας το χτύπημα στη ρίζα, οι παράνομοι διακινητές και βέβαια η συνολική διαχείριση των ροών και οι επιστροφές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και αν τηρείται ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν καταστεί εφικτό. Επί τη βάση αυτής της συμφωνίας ο στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, δηλαδή της Ευρώπης με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που φαίνεται ότι εντείνεται. Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αποδίδει. Αλλά επειδή δεν θέλουμε να λειτουργούμε κατόπιν εορτής ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα προληπτικά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει διάσταση Αθήνας και Λευκωσίας για την ηλεκτρονική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος να έκανε ένα οργισμένος τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό για το θέμα των νέων ταυτοτήτων ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Το δημοσίευμα αυτό είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − seventeen =