αγρότες με τρακτέρ
φωτογραφία αρχείου

Παρατεταγμένα παραμένουν εδώ και μέρες τα τρακτέρ σε αρκετές περιοχές της χώρες με τους αγρότες να είναι σε αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης την ώρα που αναμένεται να υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν θέσει οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα δώσει το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

Πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας σχεδιάζουν για σήμερα Κυριακή (28/01) οι αγρότες της Θεσσαλίας, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12:00 το μεσημέρι σε χωριά και σε εισόδους της πόλης. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο των Τεμπών.

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της Λάρισας και αύριο Δευτέρα, ενώ έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό είτε τον αρμόδιο υπουργό. Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Κυριακής, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κτηνοτρόφων και αγροτών στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών.

Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Το Σάββατο, σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας στο ύψος του Ζάρκου για περίπου μισή ώρα, προχώρησαν αγρότες των Τρικάλων. Ηχηρές κινητοποίησεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Καρδίτσα, Φάρσαλα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μετριάσει τις αντιδράσεις των αγροτών και να μην δούμε κι εδώ σκηνές όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις οργής και αγανάκτησης.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου παρακολουθούν τις κινητοποίησεις και τις αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτόν, σήμερα στις 18:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι δεν θα κλείσουν. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Tα αιτήματα των αγροτών

  • πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
  • μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου
  • πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης
  • αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος
  • διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × four =