Πέμ, 15 Ιαν 2026
13.9 C
Kythera

Ο πρώτος κινηματογράφος στα Κύθηρα

Μια ιστορική αναδρομή στις αίθουσες κινηματογραφικών προβολών στα Κύθηρα, από το ιστολόγιο της Ελένης Χάρου.

Τον πρώτο κινηματογράφο στα Κύθηρα, τον έφερε το 1932 ο επιχειρηματίας Γιάννης Δαπόντες from Country. Οι προβολές γίνονταν στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην είσοδο της Χώρας. Η μηχανή προβολής ήταν χειροκίνητη με μανιβέλα και ο προβολέας ήταν συνδεδεμένος με τη γεννήτρια του παρακείμενου ελαιοτριβείου.

Οι ταινίες ήταν από μια ζελατίνα, υλικό πολύ εύφλεκτο την εποχή εκείνη και γι αυτό ο κόσμος αρχικά φοβόταν τον κινηματογράφο, διότι είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές. Ο Δαπόντες έφερνε για χειριστή της μηχανής τον Μισέλ Αρμάο, έναν έμπειρο Συριανό Φραγκολεβαντίνο. Ο Πολύβιος, ένας άφραγκος εξόριστος της εποχής εκείνης, ανέλαβε τη διαφήμιση διατρέχοντας πάνω κάτω τη Χώρα με ένα γραφικό ντελάλημα « Κυρίες και κύριοι το βράδυ ελάτε να διασκεδάσετε με μια ταινία του Σαρλώ… Ο κινηματογράφος είναι ομιλών διαχυτικώς!!!!!!!!!»

Σ’ αυτό το τελευταίο, βέβαια, ο Πολύβιος εψεύδετο, διότι οι ταινίες ήταν του βωβού κινηματογράφου, δηλαδή δεν είχαν ηχητικούς διαλόγους και μερικές φορές τις συνόδευε ζωντανή μουσική από λαϊκούς οργανοπαίκτες. Οι ηθοποιοί έπαιζαν με παντομίμα και η υπόθεση διδόταν περιληπτικά. Μετά την κατοχή, οι αδελφοί Φατσέα- Φουριάρη in Λειβάδι and Μανώλης Σοφίος in Ποταμό, έφεραν ομιλούντα κινηματογράφο και επί σειράν ετών πρόσφεραν ψυχαγωγία περιοδεύοντες στα χωριά των Κυθήρων πριν και μετά τον εξηλεκτρισμό κουβαλώντας τις μηχανές και όλο τον εξοπλισμό της προβολής. Του Σοφίου τη μηχανή παρέλαβε κατόπιν ο Τάσος Προβατάρης and Θεόδωρος Αρχολέκας.

Αυτές οι αξέχαστες λαϊκές προβολές των παιδικών μας χρόνων έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας, διότι είναι πολύ πιο ωραίο να γελάς ή να δακρύζεις μαζί με άλλους ανθρώπους καθισμένος σε άβολα καθίσματα και παγωμένες αίθουσες, παρά να παρακολουθείς ένα έργο μόνος σου στην άνεση του σπιτιού σου.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Σε «ψηφιακό θόρυβο», ο οποίος προκλήθηκε, λόγω αποσυγχρονισμού, σε...
00:02:43

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ ουσιαστική, ειλικρινής και παραγωγική η συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών

«Η σημερινή, πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση με εκπροσώπους...
02:28:40

Αγία Πελαγία στο επίκεντρο της Λογοδοσίας της Περιφέρειας Αττικής

Με αναφορά στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Κυθήρων

Την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Κυθήρων...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img