Τρί, 17 Φεβ 2026
14.1 C
Kythera

Διεθνής Αμνηστία: Μήνυμα ατιμωρησίας η αθώωση αστυνομικών για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Αντιδρώντας στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που αθωώνει τέσσερις αστυνομικούς για την εμπλοκή τους στον θάνατο του ΛΟΑΤΙ ακτιβιστή Zach Kostopoulos, the Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, δήλωσε:

«It is αδιανόητο το γεγονός ότι παρά το υλικό που δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ τη στιγμή που ο ίδιος κείτεται ετοιμοθάνατος στο έδαφος, κανένας αστυνομικός δεν λογοδότησε. The σημερινή απόφαση είναι ένα ακόμη παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη.

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν θα ξεχαστεί. Έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία ελευθερίας και ισότητας. Παίρνουμε προσωπικά τη βαρβαρότητα του παράλογου θανάτου του και την αδικία της σημερινής απόφασης. Ως απάντηση θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του Ζακ: έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στίγμα και ρατσισμό».

Ιστορικό

Ο Ζακ Κωστόπουλος, queer ακτιβιστής, drag artist και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από δύο άντρες αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την επίθεση, πλάνα έδειξαν την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ ενώ ο ίδιος βρισκόταν ετοιμοθάνατος στο έδαφος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Ζακ πέθανε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ελλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης.

Με απόφασή του, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχους δύο πολίτες για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Στους δύο άντρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών χωρίς αναστολή. Το δικαστήριο αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς. Τρεις από τους ενόρκους ζήτησαν να καταδικαστούν οι αστυνομικοί για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Όταν ταξιδεύαμε από τα Κύθηρα στη Σμύρνη με ατμόπλοιο

Η πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οπληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο φέτος,...

Καιρός – Νέο έκτακτο δελτίο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού της ΕΜΥ, σχετικά με...
00:00:28

Βαρύ πένθος για τον Παναγιώτη Στάθη – «Πριν βγούμε στον αέρα έμαθα ότι έχασα τη μητέρα μου»

Βαρύ πένθος για τον Παναγιώτη Στάθη καθώς πέθανε η μητέρα του. O παρουσιαστής...

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εμβληματική μορφή της ελληνικής και ευρωπαϊκής...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img