Τρί, 17 Φεβ 2026
12.4 C
Kythera

Τουρκία: Στο 85,51% ο πληθωρισμός- «Η κορύφωση εξαρτάται από τη λίρα»

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε τον Οκτώβριο για 17ο συνεχόμενο μήνα, «αγγίζοντας» το 85,5% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός ασκεί τις πιέσεις του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου. Μία χώρα ωστόσο έχει συνδέσει το όνομά της με τον εξωφρενικό πληθωρισμό.

Ο λόγος για την Τουρκία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο για 17ο συνεχόμενο μήνα, «αγγίζοντας» το 85,51% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό του από το 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 85% και οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 117%, ανέφερε την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού παρουσίασε αύξηση 157,69% σε ετήσια βάση και σημείωσε άνοδο 7,83% σε μηνιαία βάση. Η μηνιαία άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 3,54%.

Η δραματική αύξηση του κόστους ζωής για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων συνεχίζεται αμείωτη για σχεδόν δύο χρόνια, παράλληλα με τη σημαντική υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Εάν η λίρα δεν εξασθενήσει περαιτέρω, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου ίσως να αποτελεί το ταβάνι, εκτίμησε ο Haluk Burumcekci της Burumcekci Consulting. «Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί εκτός εάν υπάρξει υποτίμηση από το τρέχον επίπεδο της λίρας», είπε. «Μια σημαντική μείωση (του πληθωρισμού) θα μπορούσε να συμβεί μόνο προς το εύρος 70-75% λόγω της επίδρασης της βάσης τον τελευταίο μήνα του έτους».

Η πτώση της λίρας κατά 44% πέρυσι και 29% φέτος ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την εκτίναξη του πληθωρισμού, εκτός από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Μια άλλη πτυχή του πληθωριστικού προβλήματος της Τουρκίας είναι η ανορθόδοξη πολιτική της κεντρική τράπεζας της χώρας, η οποία, υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε το βασικό της επιτόκιο παρά την άνοδο των τιμών.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

AQUA JEWEL: Ανακοίνωση τροποποίησης δρομολογίων

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το δρομολόγιο...
00:18:21

«Πήγαιναν στον θάνατο με το κεφάλι ψηλά, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα»

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από την εκτέλεση των...

Όταν ταξιδεύαμε από τα Κύθηρα στη Σμύρνη με ατμόπλοιο

Η πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οπληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο φέτος,...

Καιρός – Νέο έκτακτο δελτίο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού της ΕΜΥ, σχετικά με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img