tourkia

Ο πληθωρισμός ασκεί τις πιέσεις του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου. Μία χώρα ωστόσο έχει συνδέσει το όνομά της με τον εξωφρενικό πληθωρισμό.

Ο λόγος για την Τουρκία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο για 17ο συνεχόμενο μήνα, «αγγίζοντας» το 85,51% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό του από το 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 85% και οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 117%, ανέφερε την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού παρουσίασε αύξηση 157,69% σε ετήσια βάση και σημείωσε άνοδο 7,83% σε μηνιαία βάση. Η μηνιαία άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 3,54%.

Η δραματική αύξηση του κόστους ζωής για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων συνεχίζεται αμείωτη για σχεδόν δύο χρόνια, παράλληλα με τη σημαντική υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Εάν η λίρα δεν εξασθενήσει περαιτέρω, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου ίσως να αποτελεί το ταβάνι, εκτίμησε ο Haluk Burumcekci της Burumcekci Consulting. «Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί εκτός εάν υπάρξει υποτίμηση από το τρέχον επίπεδο της λίρας», είπε. «Μια σημαντική μείωση (του πληθωρισμού) θα μπορούσε να συμβεί μόνο προς το εύρος 70-75% λόγω της επίδρασης της βάσης τον τελευταίο μήνα του έτους».

Η πτώση της λίρας κατά 44% πέρυσι και 29% φέτος ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την εκτίναξη του πληθωρισμού, εκτός από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Μια άλλη πτυχή του πληθωριστικού προβλήματος της Τουρκίας είναι η ανορθόδοξη πολιτική της κεντρική τράπεζας της χώρας, η οποία, υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε το βασικό της επιτόκιο παρά την άνοδο των τιμών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − thirteen =