emvoliasmoi-parenergeies

Η τελευταία ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του κορονοϊού επικεντρώθηκε στην τρίτη δόση και τις παρενέργειες αυτής.

Η τρίτη δόση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην τελευταία ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει τόσο καιρό για τον ιό. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα εξαφανίζαμε τον κορονοϊό.

Σημείωσε ότι αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο κορονοϊός θα παραμείνει ενδημικά, όπως η γρίπη, στη ζωή μας για καιρό.

Θεοδωρίδου: Ο κορονοϊός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε.

Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως, τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

Ακολούθως, μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της», είπε.

Οι πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή, πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1%, μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα.

Θεμιστοκλέους: Καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό

Πάνω από 6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ περισσότερα από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε μέτρα για την τρίτη δόση. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στους εφήβους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συστάσεις της Βρετανίας, θα χρειαστεί δεύτερη δόση. Αν δεν έχει εμβολιαστεί, θα προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο ευπαθή και ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. “Δεν το λέω διοικητικά, οι ίδιοι πρέπει να προστατεύσουν την υγεία τους. Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανείς που να είναι ανεμβολίαστος”, τόνισε.

Όσον αφορά τον όρο “πανδημία ανεμβολίαστων”, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν καθιερώθηκε από επίσημο φορέα, αλλά από τις παρατηρήσεις στην κοινότητα. Η πανδημία έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Η βαρύτητα του χαρακτηρισμού έχει σαν στόχο να δείξει ότι είναι τα άτομα που κυρίως θα θιγούν από την επιδημία.

«Το καθιέρωσαν τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που έκαναν εισαγωγή είναι μειοψηφία. «Η πανδημία των ανεμβολίαστων ισχύει. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, πάλι θα είχαμε κρούσματα και νοσηλείες, αλλά δεν θα μιλούσαμε για πανδημία. Θα ήταν όλα τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, εμβολιασμένοι και θα ήταν πολύ μικρότερος αριθμός», σημείωσε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 + three =