elaiolado

Μειωμένες τιμές προσφέρουν αυτή την εποχή οι έμποροι ελαιολάδου. Από την άλλη, οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν κρατώντας στάση αναμονής, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν τα έξοδα καλλιέργειας να αυξάνουν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «η Κρήτη έχει φέτος πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η συγκομιδή στην περιοχή άργησε να ξεκινήσει και είμαστε ακόμη στο 60% της παραγωγής. Αυτή την εποχή δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι έμποροι για αγορές, σε μια προσπάθεια να διορθώσουν προς τα κάτω τις τιμές. Εκτιμώ, όμως, ότι από τα τέλη του μήνα θα ζεσταθεί ξανά η αγορά ελαιολάδου. Τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα με χαμηλές οξύτητες, εκτιμώ ότι, θα πουληθούν σε καλές τιμές. Στον τελευταίο διαγωνισμό που κάναμε, κλείσαμε συμφωνία στα 3,56 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Αυτή την εποχή έχουν πέσει oi τιμές προσφοράς στα 3,30 ευρώ. Περίπου 1.500 τόνοι υπάρχουν ακόμη στο λεκανοπέδιο. Σε περίπου 15 ημέρες θα ξανακάνουμε διαγωνισμό και θα δούμε την εξέλιξη των τιμών».

Ο κ. Νίκος Αφορδακός, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Κριτσά, τονίζει ότι «η πρόσφατη κακοκαιρία δεν έφερε σοβαρές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή. Κάποια προβλήματα υπήρξαν στους ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή της Βιάννου. Διακόπηκε για λίγες ημέρες η συγκομιδή αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε και συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Οι έμποροι, από την πλευρά τους, αυτή την εποχή κάνουν μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές. Σε πρόσφατο διαγωνισμό στην Κρήτη, έδωσαν προσφορά στα 3,30 – 3,35 ευρώ το κιλό, όμως οι παραγωγοί δεν δέχτηκαν να πουλήσουν και καλώς έκαναν. Υπάρχει μια στάση αναμονής από την πλευρά των παραγωγών».

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προκηρύσει διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας, οξύτητας 0,19 και αναζητά προσφορές μέχρι την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022. Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερους διαγωνισμούς ο ΑΣ Ζάκρου πούλησε προϊόν με 3,62 ευρώ το κιλό, ο ΑΣ Εμπάρου με 3,56 ευρώ το κιλό, ο ΑΣ Κριτσάς με 3,65 ευρώ το κιλό.

«Στη Λέσβο οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα για τα λάδια «5/10» στα 3,20 ευρώ το κιλό και του «άσσου» στα 2,80 ευρώ το κιλό. Στις νότιες περιοχές του νησιού υπάρχει μειωμένη παραγωγή και ο ανταγωνισμός έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια αυξημένη τιμή παραγωγού, με τις τιμές να κυμαίνονται για τα «3/10» στα 3,60 ευρώ το κιλό και «άσσου» στα 2,60 ευρώ το κιλό», δήλωσε ο Διευθυντής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης κ. Στρατής Σλουμάτης.

«Στη Λακωνία οι τιμές που πωλούνται τα ελαιόλαδα καλής ποιότητας κυμαίνονται από 3,50 έως 3,60 ευρώ το κιλό», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων. Και προσθέτει: «Εμείς έχουμε πουλήσει το φετινό ελαιόλαδο με συμφωνία που κάναμε από τον περασμένο Νοέμβριο στα 3,50 ευρώ το κιλό».

Όπως δηλώνει ο Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, «αυτή την εποχή υπάρχει ένα «πάγωμα» της αγοράς. Οι έμποροι δεν αγοράζουν γιατί προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές. Από την άλλη, οι παραγωγοί δεν φαίνονται αποφασισμένοι να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές και περιμένουν να αυξηθούν. Από 3,50 μέχρι 3,65 ήταν οι τιμές παραγωγού το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή της Λακωνίας».

Στη Μεσσηνία ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει ότι «αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει την λίπανση οι παραγωγοί και οι τιμές είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρσι (σχεδόν διπλάσιες). Οι παραγωγοί προσπαθούν να κάνουν όσο μπορούν λιγότερα έξοδα. Στα ελαιόλαδα, τώρα, υπάρχει μια τάση για μείωση της τιμής από τους εμπόρους αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί δεν προχωρούν σε πωλήσεις γιατί θεωρούν τις τιμές εξευτελιστικές σε σχέση με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας».

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε ότι «υπάρχει μια δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. Μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά, φέτος περίμεναν καλύτερες τιμές. Επίσης, έχουμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ παραγωγής στη Μεσσηνία. Όσοι κατάφεραν να πάρουν μια καλή τιμή, είδαν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους από το υψηλό κόστος εργατικών στη συγκομιδή και στη συνέχεια από το αυξημένο κόστος λίπανσης και φυτοπροστασίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις «φήμες» ότι οι Ισπανοί έχουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, οι έμποροι προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές. Από την άλλη, οι παραγωγοί δεν φαίνεται να θέλουν να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές που τις θεωρούν πολύ χαμηλές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ