covid-19-nosokomio

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Είτε για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού είτε εξαιτίας της λογόρροιας που τους διακατέχει, στελέχη της κυβέρνησης δεν διστάζουν να ομολογούν την έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο για να μη διαρραγούν οι σχέσεις με την εκλογική πελατεία.

Εν προκειμένω, το ποίμνιο και την Ιεραρχία. Η επιτροπή των ειδικών έχει μετατραπεί σε πλαστελίνη που πλάθεται στις παλάμες της εκτελεστικής εξουσίας. Πότε δείχνει ότι απλώς συμμορφώνεται με τα κελεύσματά της, πότε παραμερίζεται μαθαίνοντας από τα δελτία ειδήσεων τις κυβερνητικές αποφάσεις και πότε απορροφά τους κυβερνητικούς κραδασμούς, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούν. Ακόμη και μετά το θανατικό που έσπειρε η κυβερνητική ανεμελιά, δήμαρχοι της κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν στο Documento ότι δεν έχουν ούτε τώρα τα απαιτούμενα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας, σιωπά εκκωφαντικά. Δεν έπραξε όμως το ίδιο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αφουγκραζόμενος ειδικούς και κοινωνία αποφάσισε να μην αποδεχτεί a priori το αφήγημα που θέλει τους χιλιάδες νεκρούς ως μοιραίες απώλειες της ατέλειωτης ποικιλίας των επιδημικών περιστάσεων. Την περίοδο που η Θεσσαλονίκη μέτραγε μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους θανάτους ο κ. Παναγιωτόπουλος παρενέβη αυτεπάγγελτα.

Μετά τη στοχευμένη έρευνα που διέταξε, κλήθηκε για κατάθεση ως πρώτος μάρτυρας της σχηματισθείσας δικογραφίας στα μέσα Νοεμβρίου ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες που μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε «Μπέργκαμο», θέτοντας ξεκάθαρα στο μικροσκόπιο την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, η εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου προς τον διενεργούντα την έρευνα ήταν η «αναζήτηση ευθυνών λοιμωξιολόγων», βάζοντας στο κάδρο την επιτροπή των ειδικών που δεν εισηγήθηκε μέτρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης την ώρα που συνάδελφοί τους επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου. Αν βεβαίως τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επείγουσα εισαγγελική έρευνα (μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα) δείξουν και προς άλλες κατευθύνσεις, το αντικείμενό της θα διευρυνθεί.

Η εισαγγελική παρέμβαση

Στις 11 Νοεμβρίου, ο κ. Καπραβέλος μίλησε σε πρωινή εκπομπή του Αnt1. Κατέστησε σαφές πως οι δυνάμεις του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είχαν ήδη υπερβεί τα όριά τους και άφησε αιχμές για υποστελέχωση, συμπεραίνοντας ότι «χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί». Τα λόγια αυτά φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες αργότερα κλήθηκε να δώσει κατάθεση. Κατά τα λεγόμενά του, η έρευνα της εισαγγελίας επικεντρώθηκε σε τρία απλά και ουσιώδη ερωτήματα. Πρώτον, τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει· δεύτερον, πότε έπρεπε να γίνει και, τρίτον, ποιοι ευθύνονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, η έρευνα εστιάζει στον ρόλο της επιστημονικής επιτροπής των ειδικών με γνώμονα όσα προηγήθηκαν και –κυρίως– όσα ακολούθησαν την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου. «Το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στην επιτροπή είναι ότι γνωμοδοτεί χωρίς επαρκή στοιχεία» σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές. Παράλληλα, τονίζουν την ανυπαρξία μέτρων θωράκισης της κοινωνίας και του ΕΣΥ, το επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού με τον ατεκμηρίωτο αλγόριθμο EVA και τα πενιχρά τεστ στις πύλες εισόδου.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για το σφοδρό δεύτερο κύμα, όπως η έρευνα του ΑΠΘ και του διευθυντή τομέα Τεχνολογιών και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών Δημήτρη Σαρηγιάννη, που επαληθεύτηκαν με την αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των νεκρών εκτός ΜΕΘ θα προκαλέσει κοινωνικό σοκ όταν τα στοιχεία έρθουν στη δημοσιότητα, κάτι που δεν θα αργήσει να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών λόγω αρμοδιότητας, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιό της πάντως θα ληφθούν υπόψη τόσο η ομολογία Αδωνη Γεωργιάδη για τους λοιμωξιολόγους που δεν εισακούστηκαν όσο και αυτά που αποκαλύπτουν στο Documento δήμαρχοι της κεντρικής Μακεδονίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − 13 =