xoristes-forologikes-diloseis

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το τέλος του 2023, εντός των οποίων οι «ξεχασιάρηδες», δηλαδή όσοι δεν δήλωσαν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία και επιθυμούν να καλύψουν τα τεκμήρια ή να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές φορολογικές δηλώσεις, όπως άλλωστε και όσοι εισέπραξαν αναδρομικά από οποιαδήποτε αμοιβή ή συντάξεις. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν είναι οι εξής:

  1. Οι υπόχρεοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023, ή μελλοντικά, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως το τέλος Δεκεμβρίου.
  2. Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Επισημαίνεται ότι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά και μάλιστα οι φορολογούμενοι πρέπει να μπουν στον λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE και να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξαν εντός του 2022. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι μετά το 2015 όλες οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές γίνονταν χειρόγραφα στις ΔΟΥ.
  3. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2022.
  4. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 2 =