theodoros-dritsas

Ο Θεόδωρος Δρίτσας, είναι μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που με ερώτησή τους στα αρμόδια υπουργεία, ζητούν να μάθουν τους λόγους της καθυστέρησης του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με το δίκτυο υδροδότησης της ΕΥΔΑΠ. Ένα έργο, που θα παρέχει αυτονομία στο νησί, όσον αφορά την υδροδότησή του, θα αφήσει στο περιθώριο τα χρόνια προβλήματα λειψυδρίας που ταλαιπωρούν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες και θα απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τις δαπάνες εκατομμυρίων που απαιτούνται ετησίως για την μεταφορά του νερού με πλοία – υδροφόρες.

Στην ερώτηση, εγκαλείται η νυν διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για το γεγονός ότι έχει μεταφέρει κατά πολύ την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, ακυρώνοντας στην ουσία το κληροδότημα της πρώην Περιφερειακής Αρχής, που είχε κατορθώσει να ρυθμίσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούντο για την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος.

Διαβάστε στην συνέχεια την σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Θέμα: Πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για την υδροδότηση της Αίγινας;

Η “κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ” αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο έργο, προϋπολογισμού 32.520.000,00 ευρώ, το οποίο θα υδροδοτεί την  Αίγινα από τη Σαλαμίνα και το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων, μοναδικό για τη νότια Ευρώπη, μιας και ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει μήκος 14 περίπου χιλιόμετρα και βάθος γύρω στα 90 μέτρα. Πρόκειται επίσης για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς αυτονομείται η Αίγινα σχετικά με την υδροδότησή της και αφήνει στο παρελθόν τα χρόνια προβλήματα λειψυδρίας και την ταλαιπωρία των κατοίκων της και των επισκεπτών της, ειδικά τους θερινούς μήνες. Το έργο θα απαλλάξει παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο από την πληρωμή περίπου 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που δαπανώνται για την μεταφορά του νερού με πλοία – υδροφόρες (που εκμεταλλεύονται οι λεγόμενοι “νερουλάδες”). Ακριβώς για το λόγο αυτό συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρούν να το υπονομεύσουν και να το καθυστερήσουν.

Μετά από επανειλημμένες ατελέσφορες επιλογές και σχεδιασμούς προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, η σχετική Σύμβαση ποσού 20.826.535,59 € υπεγράφη στις 21.12.2017 και ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου προβλεπόταν για τις 22.4.2019, ενώ με διαδοχικές παρατάσεις, κυρίως λόγω καθυστέρησης στην λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από υπηρεσίες του Δημοσίου, αυτός μετατέθηκε για τις 15.03.2020 με την υπ᾽ αρ. 1683/2019 Απόφαση της Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής. Όμως και αυτή η ημερομηνία, που ήταν εφικτό να επιτευχθεί, τελικά δεν επιτεύχθηκε και με την υπ᾽ αρ. 2673/2020 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκε ως νέα ημερομηνία περαίωσης των εργασιών, η 30.09.2020, ενώ η Ανάδοχος εταιρία είχε ζητήσει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο, μέχρι 01.01.2023!

Παράλληλα, γίνεται φανερό ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά της, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Με τις παρατάσεις δε που έδωσε, μετέφερε την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου από 15.03.2020 στις 30.09.2020 (που κι αυτή είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί). Δηλαδή μετάφερε την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου κατά 16,5 ολόκληρους μήνες, παρότι παρέλαβε το έργο χωρίς την πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων που αντιμετώπισε και ξεπέρασε η προηγούμενη Διοίκηση. Απέμενε δε μόνον μία υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών για την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, η οποία δόθηκε στις 03 Οκτωβρίου 2019, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου.

Σημειώνουμε επίσης ότι από την άνοιξη του 2019 ο αγωγός έχει συναρμολογηθεί σε τμήματα μήκους 2.000 μέτρων (και μερικά μικρότερα για τις συναρμογές) και βρίσκεται ελλιμενισμένος και αγκυροβολημένος στην Σαλαμίνα, ενώ παράλληλα από εξίσου μακρού χρόνου έχουν κατασκευασθεί τα “τσιμεντοστρώματα” προστασίας του αγωγού. Ήταν λοιπόν εφικτό να έχει γίνει και να έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του αγωγού που διαρκεί μόλις 20 ημέρες περίπου, προ του καλοκαιριού του 2020. Πράγμα που αν είχε συμβεί -και ήταν εφικτό να συμβεί- η Αίγινα θα έπινε νερό ΕΥΔΑΠ το προηγούμενο καλοκαίρι -και όχι από τους “νερουλάδες”.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι περί το τέλος Ιανουαρίου 2020 προέκυψε δολιοφθορά στα ελλιμενισμένα τμήματα του αγωγού, η οποία, όμως, πάλι αντιμετωπίστηκε με καθυστέρηση από πλευράς Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών των αγωγών ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι με την υπ᾽ αρ. 1775/2020 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε η πληρωμή αποζημίωσης στην Ανάδοχο του έργου για σταλίες εξοπλισμού στο διάστημα από 21.11.2019 μέχρι 21.07.2020 συνολικού ύψους 1.532.774,50 €. Στην ίδια Απόφαση, η οποία ελήφθη στη 01.09.2020, αναφέρεται ότι η πόντιση του αγωγού θα γινόταν στο διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου 2020. Δέσμευση η οποία, όμως, και πάλι δεν επιβεβαιώθηκε, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η προαναφερθείσα παράταση της περαίωσης του έργου για τις 30.09.2021.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί,

  1. Πότε, επιτέλους, θα γίνει η πόντιση του αγωγού και θα φθάσει το νερό της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα; Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει προ του καλοκαιριού του 2021;
  2. Θα ελεγχθεί το σύννομο της επιπρόσθετης υπερσυμβατικής αποζημίωσης ύψους 1.532.774,50 € προς τον Ανάδοχο για σταλίες εξοπλισμού στο διάστημα από 21.11.2019 μέχρι 21.07; Είναι εύλογο να πληρώνονται τέτοια μεγάλα ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο;

 

                                    Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Aθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κώστας

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Παππάς Νίκος

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five + eighteen =