Τρεις διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν στην επιδότηση ασθενείας που πληρώνει ο ΕΦΚΑ λόγω Covid-19 και στις αντίστοιχες άδειες των εργαζομένων. Το υπερ – Ταμείο επί της ουσίας καλύπτει με επιδότηση ασθενείας μόνο τους εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι από κορονοιό και γι αυτό μπαίνουν σε καραντίνα. Όταν οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι μπαίνουν σε καραντίνα και σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω επαφής με κρούσμα ή επειδή είναι ευπαθής ομάδα δεν δικαιούνται επιδότηση ασθενείας από τον ΕΦΚΑ.

Όπως διευκρινίζεται μάλιστα, ο εργαζόμενος – ασφαλισμένος που έχει λάβει επιδότηση ασθένειας από τον ΕΦΚΑ – κατά το χρονικό διάστημα από το Πάσχα μέχρι και τις 24/12 – δικαιούνται και Δώρο Χριστουγέννων από το υπέρ – Ταμείο, εφόσον υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα από τις 18/12 και μετά.

Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα από υπηρεσιακό στέλεχος του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια, δίνει πολύτιμες διευκρινήσεις για τον χειρισμό που επιφυλάσσει το υπερ – Ταμείο στις ιατρικές γνωματεύσεις. Οι νέες οδηγίες αφορούν ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στις διατάξεις του τ. ΙΚΑ αλλά και όσων εργάζονται σε ΝΠΔΔ με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίοι τίθενται λόγω κορονοιού σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ), οι εκδιδόμενες ιατρικές γνωματεύσεις λόγω covid-19, κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  1. Κατ’ οίκον περιορισμός εργαζομένων λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα (μη νοσούντες): Η ιατρική γνωμάτευση δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του κορονοιού. Ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει “αναρρωτική άδεια”, δεν κατατίθεται στο Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ αλλά στον εργοδότη, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.
  2. Μέτρα προστασίας εργαζομένων επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού: Η ιατρική γνωμάτευση δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Η ιατρική γνωμάτευση, ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει “αναρρωτική άδεια”, κατατίθεται στον εργοδότη για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή σύμβασης με διάρκεια έως 31/12. Προσοχή, σε αναστολή σύμβασης μπορούν να τεθούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως “υψηλού κινδύνου”. Αντίθετα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί “ενδιάμεσου κινδύνου” δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή αλλά μόνο σε τηλεργασία ή σε δουλειά Back – Office.
  3. Κατ’ οίκον περιορισμός και αναρρωτική άδεια εργαζομένων που νοσούν με επιβεβαιωμένο τεστ. Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) δεν επιδοτεί τους ασφαλισμένους με τεστ, παρά μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια. Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 3 =