Άρθρο-τοποθέτηση του Νώντα Σταμάτη, για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη απόρριψη από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της προσφυγής των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης κατά των τηλεδιασκέψεων με e-mail, που προέκρινε ως μέθοδο σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή.

Ακολουθεί το άρθρο του Νώντα Σταμάτη:

Στην επίμονη προσπάθεια για αυτή την πολυσυζητημένη, πολυπόθητη και απόλυτα απαραίτητη για ένα σύγχρονο κράτος, αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. ψηφιοποίηση όλων σχεδόν των Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός των Διοικητικών Δομών, της Νομοθεσίας, υιοθέτηση σύγχρονης διοικητικής σκέψης, αξιολόγηση και αξιοκρατία), υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις  και πολλά βαρίδια που αντιστέκονται μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης, ανικανότητας και παραλογισμών. Άλλοι, γιατί κινδυνεύουν τα μαγαζάκια τους, άλλοι για τις προσωπικές τους, ενδόμυχες αβεβαιότητες, άλλοι από κεκτημένη ταχύτητα δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας του 60 και άλλοι από απλή ανεπάρκεια. .

Αναφέρομαι βέβαια στη περιβόητη «πανηγυρική» και κατ’ ουσία δήθεν αβάσιμη – προφανώς όχι με βεβαιότητα – όπως αναφέρεται στην μακροσκελή ανακοίνωση του Δήμου (μία εκ των τριών), όπου δεν κρύβεται ο ενθουσιασμός του συντάκτη αφού κατήγγειλε την γραφειοκρατία για άλλη μια φορά – απόρριψη της προσφυγής σύσσωμης της αντιπολίτευσης σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου των Κυθήρων (με mail) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία  είναι και το αρμόδιο όργανο για να κρίνει την υποβληθείσα προσφυγή. Να κρίνει όμως και όχι να κάνει το ψυγείο, το ημερολόγιο και τον χρονομέτρη, για να σφυρίξει μόλις περάσουν οι 60 ημέρες!

Με ανησυχεί όμως το ότι δεν έχουν την δυνατότητα (και την βούληση μήπως;)  – πρωτίστως στη κορυφή της Πυραμίδας – να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται στον πυρήνα της δημοκρατικής  διαδικασίας και της Λαϊκής Εκπροσώπησης, και δεν είναι θέμα ρουτίνας για να το ξεπετάξουμε έτσι χαλαρά όπως εκατοντάδες άλλες υποθέσεις. Και αυτή η συμπεριφορά, δεν είναι μόνο λυπηρή αλλά και επικίνδυνη. Και είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατό μια Υπηρεσία ελέγχου Διοικητικών πράξεων, αιρετών Οργάνων Λαϊκής εκπροσώπησης, να μην διαθέτει έναν οδηγό διαχείρησης ανάλογα με το περιεχόμενο τους, διότι είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλες προσφυγές τέτοιου είδους.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση – ντροπή, που είναι αλήθεια ότι υπάρχει από χρόνια, μας λέει τί, με δύο λόγια; «Σαβούρωσε ότι θίγει ορισμένους, ότι είναι ενοχλητικό για την πολιτική ηγεσία, – ό,τι κρίνουμε τέλος πάντων –  και άρχισε να μετράς τις ημέρες. Τόσα υπόγεια υπάρχουν»!

Γιατί δεν άλλαξε μέχρι τώρα; Τόσες “ηγεσίες” περάσανε. Μα είναι απλό, τους εξυπηρετεί όλους. Και τους πάνω και τους κάτω. Και τους μέσα και τους έξω. Όπως και η προηγούμενη  ντροπολογία – πλυντήριο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Μήπως ακούσατε τίποτα; Από τους λαλίστατους πρωτίστως.

Το  εξοργιστικό όμως είναι, ότι περιφέρουν με στόμφο και υπερηφάνεια την “μη κρίση” τους, μετατρέποντας σε επιχείρημα την αδυναμία τους να εκπληρώσουν μια διοικητική πράξη με βάση της αρχές της Χρηστής Διοίκησης και όχι του Ημερολογίου  – ως όφειλαν από την απλή λογική – στις γειτονιές της Εθνικής Γραφειοκρατίας, η οποία, άλλοτε μας εμποδίζει τάχα να παράξουμε έργο και άλλοτε μας σώνει στην κυριολεξία, βγάζοντας μας από την δυσάρεστη θέση.

Τώρα, όσον αφορά κάποιον παραιτηθέντα δημοτικό σύμβουλο που αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα έλεγα να μην μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Γιατί, έτσι σας  “διατέθηκε” η πλειοψηφία που σας αρνήθηκε ο Κυθηραϊκός Λαός (δηλ. με ψήφους Κυθηρίων που δεν σας ψήφισαν). Και ο νοών νοείτω, όπως λέει και η ανακοίνωση.

Τα άλλα δύο αγάλματα, δικαιωματικά ανήκουν στην “γραφειοκρατία” και στον “κορονοϊό”.  Πάντως το καλό, σας το φύλαξα για το τέλος. Την σαφή και καθαρή απάντηση στην ερώτηση «τι εννοείτε, όταν στο επίσημο έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αναφέρεται επί λέξει» ότι «… δεν αποφανθήκαμε επ’ αυτής εντός της οριζομένης από το άρθρο προθεσμίας» (την οποία μου έδωσε η ίδια η εισηγήτρια του θέματος εχθές). Δεν πρόλαβε (!) ο Συντονιστής να ασχοληθεί με το θέμα, ούτε «προφανώς αβάσιμη προσφυγή» ούτε τίποτα. Δεν πειράζει. Η Δημοκρατία στα Κύθηρα μπορεί να περιμένει.

Άντε και Καλό Μήνα (που λέει η ανακοίνωση).

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + four =