dimotiko-symvoulio

Ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε, με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, γίνεται λόγος για «αδιανόητη και προσβλητική στάση» απέναντι στους κατοίκους, από πλευράς των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας, με αφορμή την απόφασή τους να απέχουν από την ψήφιση των μελετών του αποχετευτικού δικτύου του νοτίου τμήματος Κυθήρων.

Η κριτική επεκτείνεται σε μια σειρά θεμάτων, με κοινό παρονομαστή, την συνολική απουσία των αντιπολιτευόμενων αιρετών από την συνεδρίαση, λόγω εναντίωσής τους στον τρόπο διεξαγωγής αυτής, δια περιφοράς με email, μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Προς τούτο, οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων χαρακτηρίζονται «αιρετοί μερικής ενασχόλησης», οι οποίοι συμμετέχουν στα κοινά «με αστερίσκους», ευρισκόμενοι «σε προφανές πολιτικό αδιέξοδο και πλήρες αφηγηματικό κενό».

Στο δελτίο Τύπου, γίνεται λόγος για «συνειδητή παραπλάνηση και συκοφαντία» από πλευράς αντιπολίτευσης σε μια σειρά έργων, σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μειοψηφία “ρίχνει τη σκιά” της “απευθείας ανάθεσης”, την ώρα που η Δημοτική Αρχή, αναφέρεται σε αυτά ως διαδικασία ανοιχτών διαγωνισμών.

Η ανακοίνωση, συνεχίζει με παράθεση όλων των μεγάλων έργων που περατώθηκαν, είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το προσεχές μέλλον επί των ημερών της, ενώ εντύπωση, προκαλεί η προσωπική επίθεση κατά του Νικολάου Μαγουλά. Στον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης, “Πρώτα ο Άνθρωπος”, χρεώνεται η καταψήφιση από μέρους του, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, «των όρων διακήρυξης για την επισκευή των σεισμοπλήκτων σχολικών κτηρίων», ζήτημα το οποίο ο συντάκτης του κειμένου αφήνει «στην κρίση των πολιτών και κυρίως των γονέων του νησιού».

Ακολουθεί αυτούσιο, το δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων για τα πεπραγμένα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Απριλίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω της πλατφόρμας  ΖΟΟΜ, υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη. Παρόντες ήταν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και όλα τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα. Προ της συζήτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης προέβη σε ενημέρωση του οργάνου για σειρά ζητημάτων. Τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Δήμαρχος είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι Δήμαρχοι δεν είναι μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και ως εκ τούτου δεν δέχονται υποδείξεις σχετικά με το αν και σε ποιες συνεδριάσεις θα παρίστανται. Ο κάθε Δήμαρχος αποφασίζει το αν θα παραστεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή αν θα εκπροσωπηθεί από τους Αντιδημάρχους που είναι μέλη του Δ.Σ. με δικαίωμα ψήφου. Από το 2014 μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν άφησε αναπάντητη καμία ερώτηση στο Δ.Σ. και πάντοτε τεκμηριώνει τα θέματα με στοιχεία και ανάλυση. Όταν απουσιάζει ο Δήμαρχος εκπροσωπείται από τους Αντιδημάρχους.
  2. Οι 2 παρατάξεις της Αντιπολίτευσης δεν συμμετέχουν συστηματικά στις συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών επικαλούμενοι ως λόγο τον τρόπο της συνεδρίασης ή την ώρα ή οτιδήποτε άλλο. Ο τρόπος σύγκλησης του κάθε συλλογικού οργάνου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του και δεν τίθεται σε διαβούλευση. Δεν θυμόμαστε όμως το 2019, προεκλογικά, οι 2 παρατάξεις αυτές να έθεσαν όρους για τη συμμετοχή τους στα κοινά. Δεν θυμόμαστε να είπαν στους πολίτες προεκλογικά «ψηφίστε μας αλλά εμείς θα έχουμε άποψη α λα καρτ, μόνο για τα θέματα που θα συζητώνται στις διά ζώσης συνεδριάσεις και μόνο τις απογευματινές ώρες»! Δεν θυμόμαστε να είπαν κάπου ότι θα είναι «αιρετοί μερικής ενασχόλησης». Με την αποχή τους από την ψήφιση σημαντικών έργων προσβάλλουν βάναυσα τους υπαλλήλους του Δήμου, τους μηχανικούς, τις τεχνικές υπηρεσίες, το προσωπικό που κοπιάζει προκειμένου να ανταπεξέλθει με ευπρέπεια σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, λόγω των πάρα πολλών έργων που διαχειρίζεται ο Δήμος μας συνεπεία της αξιοσύνης και των επιτευγμάτων της Δημοτικής ΑρχήςΚΑΝΕΝΑΣ δεν απαγόρευσε στις παρατάξεις να έχουν άποψη. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τους φίμωσε. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περιόρισε το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους. Στις διά ζώσης συνεδριάσεις η άποψη εκφράζεται προφορικά και στις διά περιφοράς με email. Αλλάζει δηλαδή ο τρόπος αλλά όχι η ουσία. Και μάλιστα στις διά περιφοράς η γνώμη του κάθε συμβούλου καταγράφεται υποχρεωτικά στην απόφαση, κάτι που δεν προβλέπεται για τις διά ζώσης συνεδριάσεις. Η μη συμμετοχή των αιρετών στα συλλογικά όργανα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο συνεδρίασης του οργάνου. Τους καλούμε να επανέλθουν στα καθήκοντά τους χωρίς αστερίσκους.
  3. Η παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ανέφερε επί λέξει στο τελευταίο Δελτίο Τύπου της: «Αναθέσεις μόλις 2.000.000€ μέσω email»Θα πρέπει να μας αναφέρει η ελάσσων μειοψηφία σε ποιες αναθέσεις αναφέρεται. Μήπως στον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό των αφαλατώσεων; Μήπως στους ανοικτούς διαγωνισμούς που θα γίνουν για τα νέα έργα ύδρευσης και την ανάπλαση των Αντικυθήρων; Άλλο πράγμα η πολιτική κριτική και άλλο η συνειδητή παραπλάνηση και η συκοφαντία. Την πρώτη την επιδιώκουμε, τη δεύτερη δεν θα την ανεχθούμε.
  4. Αμφότερες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψήφιση των μελετών του αποχετευτικού δικτύου του νοτίου τμήματος Κυθήρων, με π/υ 31.000.000€, που υποβλήθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τους καλούμε δημόσια να αναφέρουν στους κατοίκους του Λιβαδίου, της Καρβουνάδας, του Καλάμου, του Μυλοποτάμου και των λοιπών οικισμών, γιατί προτίμησαν τη φυγή στην ψήφιση του σημαντικότερου έργου των τελευταίων δεκαετιών στο νησί μαςΑξιώνουμε ξεκάθαρη απάντηση! Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις για αυτή την αδιανόητη και προσβλητική στάση της αντιπολίτευσης.
  5. Τα θέματα για τα οποία καλούνται να λάβουν αποφάσεις τα συλλογικά όργανα προκύπτουν από το Νόμο και ΟΧΙ από πολιτική απόφαση του Δημάρχου όπως ψευδώς και παραπλανητικά γράφεται και διαδίδεται από μερίδα της Αντιπολίτευσης. Οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής περιγράφονται στο άρθρο 72 του Ν.3852/2010, όπου ορίζεται ρητά ότι «οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής είναι αποκλειστικές».
  6. Αποτελεί τεράστια επιτυχία – και ευχαριστούμε δημόσια τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή – η ένταξη της αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα στις άγονες επιδοτούμενες γραμμές δημόσιας υπηρεσίας για την περίοδο 2023-2027 με επιδότηση 2.800.000€. Ομοίως και η επανένταξη της γραμμής Αθήνα – Κύθηρα με επιδότηση 2.816.000€ μετά τις παλινωδίες και τους άφρονες χειρισμούς της περιόδου 2016-7, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων στα 2/3 του χρόνου. Για τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα εργάστηκε συστηματικά η σημερινή Δημοτική Αρχή, ενώ το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί για πρώτη φορά από τον π. Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Κουκούλη.
  7. Η πρόσφατη συμμετοχή μας στην Έκθεση του Τελ Αβίβ, συνδυάστηκε με την έναρξη λειτουργίας της νέας τουριστικής ιστοσελίδας των Κυθήρων, η οποία έχει την έγκριση του ΕΟΤ. Συγχαίρουμε δημόσια τον συμπατριώτη μας Αλέξανδρο Γιαννιώτη που έκανε εξαιρετική δουλειά, κάτι που ομολογούν και οι πλέον δύσπιστοι.
  8. Ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε με 3.000.000€ από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ για έργα ύδρευσης: αντικατάσταση 24 χιλιομέτρων σωλήνων αμιάντου και 3 νέες αφαλατώσεις σε Καψάλι, Παλαιόπολη και Αντικύθηρα. Καταρρίπτεται ακόμα ένα αφήγημα περί δήθεν αποκλεισμού των Κυθήρων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  9. Ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε εκτάκτως με 75.000€ από το ΥΕΝ για την λειτουργία της αφαλάτωσης κατά το φετινό καλοκαίρι.
  10. Κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, εντάχθηκε νέο έργο στον Π/Υ της Περιφέρειας: «Συντήρηση και αναβάθμιση Σχολικών Μονάδων Δήμου Κυθήρων» με π/υ 1.300.000€. Αφορά εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σε όλα τα ενεργά σχολεία του νησιού. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Μαγουλάς, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 15-09-2020 και στο θέμα περί έγκρισης των όρων διακήρυξης για την επισκευή των σεισμοπλήκτων σχολικών κτηρίων, το οποίο καταψήφισε (!), δήλωσε «τον προβληματισμό του για τις επαναλαμβανόμενες και συνεχείς δαπάνες για επισκευές σχολικών κτηρίων» (απόφαση Ο.Ε. 128/2020, σελ. 31, ΑΔΑ: 6ΛΞΓΩΛΨ-ΜΕΔ), καίτοι γονέας και ο ίδιος! Το αφήνουμε απλά στην κρίση των πολιτών και κυρίως των γονέων του νησιού μας καθώς δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού.
  11. Ξεκίνησε η αποκατάσταση των λακούβων. Ξεκινάει και ο παρόδιος καθαρισμός από χόρτα και βλάστηση, με ιδιωτική εργολαβία.
  12. Αναμένουμε τις προσλήψεις της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.
  13. Όλα τα έργα προχωρούν κανονικά. Η άσφαλτος στα Διακοπουλιάνικα θα διαστρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων, το γήπεδο στο Μανιτοχώρι ολοκληρώνεται, προχωρούν και οι νέες παιδικές χαρές. Σύντομα υπογράφουμε τη σύμβαση για τους δρόμους του Χαλκού και της Φυρής Άμμου, για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας, για το νέο απορριμματοφόρο, για το δρόμο του Μόρμορη, για τις 3 αφαλατώσεις και την Γ΄ φάση συντήρησης των δεξαμενών και αντλιοστασίων. Έργα παντού, έργα για όλους τους πολίτες σε πείσμα της μιζέριας και των καταγγελιών.
  14. Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν δημόσια οι μελέτες:
  • Δημοτικά Σφαγεία στα Φράτσια
  • Ανάπλαση Χώρας
  • Ανάπλαση Ποταμού
  • Ανοικτό Θέατρο Ποταμού

Το έργο της Δημοτικής Αρχής θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, το ίδιο και οι δημοπρασίες των χρηματοδοτημένων έργων και όσων θα χρηματοδοτηθούν στο επόμενο διάστημα, χωρίς να επηρεαστεί ούτε κατ΄ ελάχιστον από την απαξιωτική και προσβλητική για τους πολίτες στάση της Αντιπολίτευσης, η οποία αντί να συμβάλει με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ευρισκόμενη σε προφανές πολιτικό αδιέξοδο και πλήρες αφηγηματικό κενό, επιλέγει την απομόνωση και τον ανούσιο καταγγελτικό λόγο. Ποτέ όμως κανένας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν γνώρισε επιτυχία ή άνοδο με τέτοια στάση και συμπεριφορά. Γνωρίζαμε ότι δεν ήταν ικανοί να διοικήσουν, δυστυχώς αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ως αντιπολίτευση. Κρίμα.»

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + 6 =