charchalakis-magoulas

Συνεχίζει ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης να απαντά στις αιτιάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δημοτικού συμβούλου Νίκου Μαγουλά, αυτή τη φορά για το θέμα του Καστέλου Αυλέμονα. Με ανάρτησή του σε ΜΚΔ, ο Δήμαρχος επιρρίπτει τις ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου. Βέβαια φαίνεται να μην αμφισβητεί το νομικό πλαίσιο της απόφασης, αφού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην ανάρτηση επισυνάπτει αποσπάσματα από δημόσια έγγραφα που αφορούν το θέμα. Όμως ερωτήματα προκαλεί ότι ο Δήμαρχος δεν ενημερώνει για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο, την Εγχώριο και το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο του Καστέλου στα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά την χώρα το κόμμα του (2019-2020-2021-2022). Διαβάστε την δήλωσή του:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΒΛΕΜΩΝΑ (ΚΑΣΤΕΛΟ)

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Μαγουλάς, αναφέρθηκε και στο Καστράκι του Αβλέμωνα, γνωστό ως Καστέλο ή Καστέλι. Είπε κατά λέξη τα εξής: «έχει ΟΛΕΣ τις απαραίτητες εγκρίσεις από το 2012 και μου κάνει πραγματικά εντύπωση πώς για 10 χρόνια τώρα αυτό δεν έχει δημοπρατηθεί και δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του».
Είναι όμως πράγματι έτσι;
Έχει όντως «ΟΛΕΣ τις απαραίτητες εγκρίσεις από το 2012»;
Στις 5 Μαρτίου 2012, με απόφαση του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Αλεβιζάτου εγκρίθηκε, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΚΑΣ, η «Τεχνική Έκθεση αποκατάστασης ενετικού οχυρού (Καστελλιού) στον Αυλέμωνα Κυθήρων». Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ΑΔΑ: Β44ΓΓ-ΔΞΔ. Προφανώς ο κ. Μαγουλάς αναφέρεται σε αυτήν την απόφαση, αλλά αποκρύπτει τεχνηέντως το περιεχόμενό της. Διότι η απόφαση αυτή ΔΕΝ εγκρίνει την πλήρη και συνολική αποκατάσταση του μνημείου αλλά την 1η από τις 3 συνολικά φάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε έγκριση Τεχνικής Έκθεσης και όχι οριστικής μελέτης. Ορίζει ότι οι «στερεωτικού χαρακτήρα εκτεταμένες εργασίες εγκρίνονται καταρχήν χωρίς όμως να υλοποιηθούν στην παρούσα φάση» διότι η οριστική μελέτη επρόκειτο να εκπονηθεί αργότερα. Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται ουσιαστικά η ερευνητική εργασία που τίθεται ως προϋπόθεση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και συγκεκριμένα: καθαρισμός βλάστησης, διερευνητικές τομές, διάνοιξη φραγμένων θυρίδων, εντοπισμός, τεκμηρίωση, σχεδίαση και φωτογράφηση των αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται διάσπαρτοι εντός και εκτός του Κάστρου κ.λπ. Με σαφήνεια ορίζει η απόφαση: «Να μην εκτελεστεί καμία άλλη εργασία στο Οχυρό εκτός αυτών που έχουν ερευνητικό χαρακτήρα»! ΑΡΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ!

Πάμε παρακάτω. Το 2014, το Τεχνικό Γραφείο «ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ ΟΕ» που είχαν αναλάβει εκ μέρους της Εγχωρίου Περιουσίας την αναστήλωση του εξωτερικού τοίχους του Κάστρου της Παλαιόχωρας, έστειλε επιστολή στην Εγχώριο επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ανωτέρω. Εκτίμησε, δε, το κόστος της πρώτης φάσης (διερευνητική) σε 70.000€.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Δήμαρχος, ήμουν σε διαρκή επαφή με την αρμόδια Εφορεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη έστω της 1ης φάσης του έργου. Ωστόσο, η Υπουργική Απόφαση του 2012 ήταν ρητή: καμία εργασία αποκατάστασης χωρίς την εκπόνηση οριστικής μελέτης.

Στις 3/2/2017 έστειλα την με αρ. πρωτ. 256 επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς. Ενημέρωσα ότι ο Δήμος μας είχε δεσμεύσει ποσό 90.000€ στον Προϋπολογισμό του (το ποσό εντάχθηκε και το 2016 και το 2017 στον ΚΑ 02.70.7331.15) προκειμένου να εκτελεστεί η 1η φάση των διερευνητικών εργασιών και ζήτησα την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του άρθρου 100 παρ. 5 του Ν.3852/2010 (αντίστοιχη έχουμε υπογράψει για το Αστικό Σχολείο Ποταμού) προκειμένου να προβούμε στη δημοπράτηση του έργου.

Την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ λάβαμε Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κας. Λυδίας Κονιόρδου με βάση την οποία «ΔΕΝ εγκρίνουμε την υλοποίηση προτεινόμενου έργου από τον Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κυθήρων [….] Διότι περιλαμβάνει εξειδικευμένες εργασίες, στερεωτικές, αρχαιολογικής φύσεως κ.λπ., οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Έτσι μπήκε ταφόπλακα στο έργο.

Η κυρία Υπουργός ΔΕΝ ενέκρινε τη χρηματοδότηση της 1ης
Φάσης του έργου από το Δήμο!
ΔΕΝ ενέκρινε!
Και μάλιστα μας λέει ότι το έργο οφείλουν να κάνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ!
Αλήθεια, μήπως το έκαναν;;;
Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

για το έργο του Καστέλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − three =