Μαρία Γούση

Αγαπημένες μου φίλες και αγαπημένοι μου φίλοι ο χρόνος της μόνιμης διαμονής μου στα Κύθηρα είναι ελάχιστος σε σχέση με το χρόνο της δική σας εγκατάστασης, όμως όπου γης και Πατρίς. Και επειδή η πατρίδα μας όπως και το νησί μας διαθέτει πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς η διατήρηση, η ανάδειξη και η συνέχεια της λαογραφίας στα ήθη και στα έθιμα των Κυθήρων είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του νησιού και για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Είναι υποχρέωσή μας στις νέες γενιές να δώσουμε τη σκυτάλη αυτής της παρακαταθήκης.

Ο πολιτισμός ο αθλητισμός και η παιδεία είναι τρεις όψεις του ίδιου νομίσματος. Για το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι μείζον θέμα επικρατεί σιγή. Όσον αφορά τον αθλητισμό εκεί έχω να σας επισημάνω οτι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα είναι περιορισμένα, αθλητικοί σύλλογοι και ακαδημίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες (με τη λαμπρή εξαίρεση του ΝΑΟΚ) και προγράμματα μαζικού αθλητισμού δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Αθλητικά γεγονότα δεν λαμβάνουν χώρα στο νησί και όλα αυτά μαζί οδηγούν σε ένδεια νου και σώματος Συγκεκριμένα σας αναφέρω την παθογένεια του μηχανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι γεγονός πως αυτή τη στιγμή στο νησί διαμένουν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη και τον αθλητισμό. Όλοι αυτοί μένουν αναξιοποίητοι “σε ένα σεντούκι του σπιτιού τους” και αντί ο Δήμος να αγκαλιάσει και να αξιοποιήσει τις ικανοτητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις που διαθέτουν ώστε να γίνουν οργανωμένες δράσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αντιθέτως υποχρεώνεται οποίος θέλει να προσφέρει το έργο του να καταλήξει στο να το στηρίξει μόνος του.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα παραδοσιακά ελαιοτριβεία, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι για προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άτομα και να γίνουν τμήματα για την εκμάθηση εικαστικών, κεραμικής, θεάτρου, σκηνοθεσίας, κλπ. Και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό πλαίσιο με προσανατολισμό να οργανωθούν τμήματα για την τρίτη ηλικία, την δημιουργική απασχόληση των παιδιών και τη διοργάνωση αγώνων.

Η λαογραφία είναι ο ιστός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Επενδύστε σ’ αυτό! Λαός ο οποίος διακόπτει τη συνέχεια της παραδόσης του χάνει και την ταυτότητά του.

Ο αθλητισμός απ’ την άλλη μεριά βελτιώνει την ποιότητα της ζωης. Βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά, τους ενήλικες να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και τους ηλικιωμένους τους βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και προάγει την κοινωνικοποίηση.

Ακούμε συνέχεια και περισσότερο αυτό το διάστημα που είναι πριν από τις εκλογές ΓΙΝΑΝΕ ΕΡΓΑ….ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΕΡΓΑ…. και σας ρωτάω! Τα πάντα είναι αφορμή για την κατασκευή δημοσίων έργων; Κι όμως όχι! Εμείς στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Προωθούμε τα ταλέντα του καθενός.

Δημιουργούμε αθλητικό πλαίσιο. Γιατί θέλουμε οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να γίνουμε ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός.Είναι απαραίτητο για εμάς να επενδύσουμε στην εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην κατανόηση του αθλητισμού για τα σημαντικά οφέλη.

Στο πλάνο αυτό θα αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που θέλει και μπορεί να συμμετάσχει για οργανωμένες και συνεργατικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Πιστεύω ότι τα Κύθηρα μπορούν να γίνουν ένας προορισμός πολιτισμού και αθλητισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και οι κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε δράσεις που προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία.

Με την υποστήριξή σας θα βάλω τα θεμέλια για ένα πιο υγιεινό, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον. Θα τιμήσω την ψήφο σας στο ακέραιο και θα τοποθετήσω κι εγώ απ’ τη μεριά μου ένα λιθαράκι ώστε το νησί μας να συνεχίσει να λάμπει για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ και αναμένω το σταυρό σας.

Μαρία Γούση

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τα Ελεύθερα Κύθηρα

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − two =