Animal animal photography antenna bee

Μελισσοθεραπεία και COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Δεδομένων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο παγκόσμιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 υπερέβη τα 2 εκατομμύρια στις 15 Απριλίου. Είμαι γιατρός και συμμετείχα στην πρόληψη και τον έλεγχο του κοροναϊού στην Κίνα.

Υπάρχει μια ανακάλυψη που θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ. Μας θυμίζει την ιστορία για την ανακάλυψη του ιού Cowpox (Ευλογιά Βοοιδών) και την τελική νίκη των ανθρώπων ως προς την την ασθένεια αυτή (Bennett and Baxby, 1996). Στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο του COVID-19 στην Κίνα, η τοπική ένωση μελισσοκόμων πραγματοποίησε μεταξύ των μελών της μία έρευνα (Εικ. 1).

Συνολικά, ερευνήθηκαν 5115 μελισσοκόμοι από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 723 στο Γουχάν, το επίκεντρο του Hubei. Κανένας από αυτούς τους μελισσοκόμους δεν ανέπτυξε συμπτώματα που σχετίζονται με το COVID-19 και η υγεία τους ήταν εντελώς καλή. Μετά από αυτό, πήραμε συνέντευξη από πέντε μελισσοθεραπευτές στο Γουχάν και παρακολουθήσαμε 121 ασθενείς της κλινικής μελισσοθεραπείας τους.

Κανένας από αυτούς τους μελισσοκόμους δεν ανέπτυξε συμπτώματα που σχετίζονται με το COVID-19

Αυτοί οι ασθενείς έλαβαν μελισσοθεραπεία από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Αλλά και οι πέντε θεραπευτές μελισσών έχουν τη συνήθεια της …αυτο-μελισσοθεραπείας για τη δική τους υγειονομική περίθαλψη (μελισσοθεραπεία σημαίνει χρήση του δηλητηρίου από το τσίμπημα της μέλισσας για τη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων ασθενειών). Χωρίς προστατευτικά μέτρα, δύο από τους πέντε θεραπευτές εκτέθηκαν σε ύποπτα κρούσματα COVID-19 και κάποιοι άλλοι εκτέθηκαν σε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, αλλά κανένας από αυτούς δεν μολύνθηκε τελικά.

Κανένας από τους 121 ασθενείς δεν μολύνθηκε από το SARS-CoV-2 και τρεις από αυτούς είχαν στενή επαφή με στενά μέλη της οικογένειας που επιβεβαιώθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης SARS-CoV-2. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι μελισσοκόμοι είναι λιγότερο πιθανό να εκτεθούν στο SARS-CoV-2 επειδή ζουν σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες αγροτικές περιοχές. Όμως, οι πέντε θεραπευτές και οι ασθενείς τους προέρχονται από πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Γουχάν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό κοινό: αναπτύσσουν ανοχή στο τσίμπημα των μελισσών.

melissotherapeia
Μελισσοθεραπεία και COVID-19

Το τσίμπημα μελισσών μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (Park and Lee, 2016) και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο γιατί μπορεί να “σοκάρει” το ανοσοποιητικό σύστημα (Vazquez-Revuelta και Madrigal-Burgaleta, 2018).

Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος (Cherniack και Govorushko, 2018) και να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των ανθρώπινων ρυθμιστικών Τ κυττάρων (Caramalho et al., 2015), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της λοίμωξης SARS-CoV (Chen et al. , 2010). Μήπως η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από το δηλητήριο της μέλισσας μειώνει την ευαισθησία στο SARS-CoV-2;

Το τσίμπημα μελισσών μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όμως…

Για να το διαπιστώσουμε αυτό, χρειάζονται πειράματα σε ζώα. Οι πίθηκοι μπορεί να είναι κατάλληλοι για αυτήν τη μελέτη. Οι πίθηκοι θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο πειραματικές ομάδες με ίδια φύλλο και ηλικία. Μια ομάδα θα μπορούσε να γίνει ανεκτική στο δηλητήριο της μέλισσας μετά από μια περίοδο καθημερινών τσιμπημάτων, ενώ στην άλλη ομάδα δεν θα γίνει παρέμβαση.

Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκτεθούν στο ίδιο μολυσμένο περιβάλλον από το SARS-CoV-2 και να πραγματοποιηθούν πολλαπλές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν μολύνθηκαν από το SARS-CoV-2.

Σκοπός μας στη σύνταξη αυτής της επιστολής είναι να ζητήσουμε από τους μελετητές με τις κατάλληλες ερευνητικές συνθήκες να ελέγξουν αυτήν την υπόθεση. Ελλείψει εμβολίου του SARS-CoV-2, εάν αυτή η μέθοδος λειτουργεί, τότε θα μπορούσε να προσφέρει μια ελπίδα για τη νίκη επί του COVID-19.

Μελισσοθεραπεία και COVID-19
Πηγή: ncbi

Wei Yang*
Oncology, Hangzhou Red Cross Hospital, 208 Huancheng East Road,
Hangzhou, 310003, Zhejiang, China
Fu-liang Hu
College of Animal Science, ZheJiang University, 886 YuHangTang Road,
Hangzhou, 310058, Zhejiang, China
Xiao-feng Xu
Oncology, Hangzhou Red Cross Hospital, 208 Huancheng East Road,
Hangzhou, 310003, Zhejiang, China

References

Bennett, M., Baxby, D., 1996 Sep. Cowpox. J Med Microbiol. 45 (3), 157–158.
Caramalho, I., Melo, A., Pedro, E., Barbosa, M.M., Victorino, R.M., Pereira Santos, M.C.,
Sousa, A.E., 2015 Oct. Bee venom enhances the differentiation of human regulatory
T cells. Allergy 70 (10), 1340-1345.6.

Chen, J., Lau, Y.F., Lamirande, E.W., Paddock, C.D., Bartlett, J.H., Zaki, S.R.,
Subbarao, K., 2010 Feb. Cellular immune responses to severe acute respiratory
syndrome coronavirus (SARS-CoV) infection in senescent BALB/c mice: CD4þ T cells
are important in control of SARS-CoV infection. J. Virol. 84 (3), 1289–1301.
Cherniack, E.P., Govorushko, S., 2018 Nov. To bee or not to bee: the potential efficacy
and safety of bee venom acupuncture in humans. Toxicon 154, 74–78.
Park, H.S., Lee, J.H., 2016 Aug 11. Granulomatous inflammation induced by bee sting.
JAMA Ophthalmol 134 (8), e161024.

Vazquez-Revuelta, P., Madrigal-Burgaleta, R., 2018. Death due to live bee acupuncture
apitherapy. J Investig. Allergol. Clin. Immunol. 28 (1), 45–46.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =